Wandelroute Gorinchem - Woudrichem - Sleeuwijk - Schelluinen - Hardinxveld-Giessendam - Gorinchem

De korte wandelroute (afstand circa 5 km)
Ga van Buiten de Waterpoort in Gorinchem met de veerpont naar Woudrichem. Van Woudrichem over het pad langs de Historische Stadshaven. Aan het einde van de haven omhoog lopen naar de Groene Dijk. Volg het voet- en fietspad op deze dijk totdat deze dijk uitkomt op de Merwededijk. Loop via deze dijk naar de toegang van het uiterwaardengebied de Groesplaat. De afstand over de Merwededijk is circa 300 meter.
Wandel over de Groesplaat van Oudendijk naar aanlegplaats veerpont in Sleeuwijk. (afstand circa 5 km) 
Vaar voor de afsluiting van deze wandeltocht met de veerboot van Sleeuwijk terug naar Gorinchem.
De wandelroute is voor een groot deel gemarkeerd met paaltjes en nummers. Zie hiervoor de website; routesinbrabant.nl; brabantslandschap.nl. 



 









Informatie Uiterwaardengebied de Groesplaat (Brabants Landschap)
De toegang van het gebied is bijzonder; een vogelkijkhut aan de rand van een watergeul en weidse uitzichten over de het uiterwaardengebied en de rivier. In dit gebied is de afwisseling tussen open en een meer begroeid en besloten landschap kenmerkend. Begin 2013 is ‘groot onderhoud’ gepleegd en is een groot deel van de ‘wildgroei’ gerooid. Het gebied is daarmee minder belemmerend voor de waterafvoer gemaakt.  

Er zijn nu een aantal percelen bomenrijk land afgewisseld met grasland. Verder is er de watergeul. Een nevengeul die bij hogere waterstanden met de rivier mee stroomt.  De rivieroever heeft talloze zandstrandjes en op de oever verspreid staande bomen. In het gebied is het natuurlijke reliëf dat door de rivier gevormd is, goed te signaleren. Nergens is het echt vlak. Dit geeft het gebied extra afwisseling.
In het gebied lopen runderen en paarden die op natuurlijke wijze voor een deel van het landschapsbeheer zorgen.

Vanaf Oudendijk is er via de toegang bij de vogelkijkhut ‘Het Vinkennestje’ een korte wandelroute over de uiterwaarden naar de veerpont in Sleeuwijk en een wat langere route die meer de rivieroever volgt en uitkomt bij dezelfde veerpont.





Vervolg voor de middellange route (afstand circa 9 km)
Vervolg van de wandelroute vanaf de aanlegplaats van de veerpont in Sleeuwijk is mogelijk.
Loop over de dijk en ga na circa honderd meter naar rechts. Daar bevindt zich een toegang tot het uiterwaardengebied Sleeuwijk. Dit gebied strekt zich uit tot de Merwedebrug. Het wandelpad in de uiterwaarden gaat enkele honderden meters voor de brug richting dijk. Over het fietspad op de dijk is eenvoudig terug te lopen naar de veerpont. De totale afstand van de route is dan circa 9 km. Of vervolg de route over de Merwedebrug.





Informatie Uiterwaardengebied Sleeuwijk (Brabants Landschap)
Dit gebied ligt tussen de veerpont Sleeuwijk en de Brug van de A27 over de Merwede. De wandelpaden in de uiterwaarden lopen grotendeels evenwijdig aan de strook dichte begroeiing langs de dijk en de verder van de dijk afgelegen rivier. Het is ook mogelijk een route in de nabijheid van de rivier te kiezen. Een rivier met zandstrandjes. Ook zijn er enkele wandelpaden van de dijk naar de rivier. 






In de omgeving van de Merwedebrug bevindt zich vlak bij de dijk Theetuin Binnen en Buiten. Zie voor meer informatie website theetuinbinnenenbuiten.nl.

Vervolg voor de langste route (afstand circa 15 km)
De wandelroute kan vervolgd worden naar het natuur- en landschapsgebied De Avelingen aan de andere kant van de rivier. 
Neem hiervoor het fietspad aan de west- of oostzijde van de Merwedebrug. Sla aan de overkant, aan het einde van de afrit, linksaf en volg het fietspad (aan de linkerkant) langs de Nieuwe Wolpherensedijk.
De afstand van Merwedebrug naar De Avelingen is circa 1,5 km.

Vlakbij de brug van Schelluinen is aan de linkerkant de toegang tot het uiterwaardengebied de Avelingen. Er staat een bord met informatie over het gebied.

De Avelingen (Staatsbosbeheer)
Dit natuur- en landschapsgebied ligt buitendijks tussen de brug over het kanaal in Schelluinen en Boven-Hardinxveld. Het gebied heeft enkele kreken die van de rivier richting dijk lopen. Verder is er het Avelingerdiep, een waterplas die in verbinding met de rivier staat. Er zijn een aantal percelen met knotwilgen en met andersoortig griendhout. De (drassige) weilanden worden extensief begraasd. Allerlei soorten weidevogels zijn op de weilanden te vinden.
Op een aantal plaatsen is in het gebied hogere begroeiing in de vorm van bomen.




Loop langs de kreek richting rivier. Het pad komt uit bij het Avelingerdiep dat aan de rivier ligt. Volg het pad naar rechts en blijf in de omgeving van het water lopen. Na circa 500 meter is er een weggetje naar rechts. Blijf rechtdoor lopen langs het water van het Avelingerdiep en verderop langs de rivier. Na circa 300 meter komt er een hek dat gepasseerd kan worden. Volg het dijkje met aan de rechterkant drassige weilanden en aan de linkerkant percelen met knotwilgen. Na ongeveer 700 meter buigt het pad naar links en komt na 150 meter bij de Rivierdijk in Boven-Hardinxveld uit. 









Sla bij de dijk linksaf en volg het fietspad aan de buitenzijde van de dijk naar de aanlegplaats van de veerboot in Boven-Hardinxveld. Een afstand van in totaal 2,5 km. Eerst bevinden zich grienden aan linkerkant van het fietspad. Na 500 meter, na de bocht naar rechts, wordt het landschap meer open en komt de rivier te voorschijn. 





Het laatste gedeelte van de route volgt het fietspad langs de Boven-Merwede. De aanlegplaats van de veerboot bevindt zich niet ver van de plaats waar de Boven- Merwede overgaat in de Beneden-Merwede en de Nieuwe Merwede.

Een snelle veerboot vaart in korte tijd terug naar Buiten de Waterpoort in Gorinchem. Het eind- en vertrekpunt van de route.
De totale wandelafstand van de langste route is circa 15 km.
Zie voor de dienstregeling van de veerponten de website riveer.nl



______________________© hn - 2015 / maart 2016__________________________