Actueel 2019 en Trends

Op deze webpagina worden actuele onderwerpen gedurende het kalenderjaar 2019 belicht. Onderwerpen waarbij het accent op de actualiteit ligt en/of onderwerpen die een trend aangeven, een ontwikkeling schetsen. Op de aan de webpagina gekoppelde sub-pagina’s zijn/worden diverse onderwerpen verder uitgewerkt/toegelicht.
  
____________________ 
 
 
In 2020 geen Rivierlandschappen Kalender 2020
Voor het aankomend jaar 2020 is geen nieuwe kalender samengesteld en uitgegeven. De belangstelling was in de afgelopen jaren beperkt. De kosten voor een uitgave zijn aanzienlijk. Ze lagen vele malen hoger dan de opbrengsten. Mogelijk zal de komende jaren 2021 of 2022 opnieuw worden nagegaan of er voldoende belangstelling bestaat voor een dergelijk product. 
 
__________ © hn - 11 december 2019 __________ 
 
 

Laatste weekend voor herfstkleuren in 2019 en tips voor fietstochten in de winterperiode  
 

 
 
Het aankomend weekend van zaterdag 23 en zondag 24 november is min of meer het laatste weekend in 2019 om tijdens fiets- en wandeltochten van de herfstkleuren te kunnen genieten. Het herfstseizoen zit in de laatste fase.

 
 
 
 
Tips voor fietstochten in de winterperiode
In de winterperiode zijn fiets- en wandeltochten bij goede weersomstandigheden wel zeker mogelijk. Lees meer over fietsen in de winter > Fietstochten zonder Winterstop
 
 
 
Informatie foto's
De bovenste twee foto's geven een beeld van de karakteristieke rivierlandschappen langs de IJssel in de omgeving van Bronkhorst (10-11-2019). Op de derde foto de Boven Merwede gezien vanaf de Merwedebrug bij Gorinchem
(9-11-2019). Op de onderste afbeelding het fietspad  langs de uiterwaarden van de Boven Merwede tussen Hardinxveld en Schelluinen in een sneeuwlandschap.
 

 __________© hn - 22 november 2019 __________
 


Intense herfstkleuren langs rivieren komen pas in november 
 
  


 
Op de twee foto's de Nederrijn in de omgeving van Kesteren en Rhenen. Daar waar de Utrechtse Heuvelrug bij de rivier komt. De bovenste foto is genomen op 18 november 2018. De tweede foto op 31 oktober 2019.  Het is nog even wachten tot de herfstkleuren in intensiteit toenemen. Zie voor meer foto's en informatie > Herfstkleuren 
 
 
 __________© hn - 3 november 2019 __________ 
 


 
 
 
Tips voor fietstochten en wandeltochten nazomer 2019
In september kan het nog
De zomer gaat langzaam over in de herfst. De maand september is meestal een hele mooie maand zijn voor kortere en langere tochten. Hierbij een aantal tips voor tochten die om verschillende redenen nog wel in september te maken zijn. In oktober niet meer. Veelal heeft het te maken met veerdiensten die dit jaar alleen nog in de maand september varen. En dan veelal uitsluitend in het weekend. Zie voor meer informatie >> Dagtochten September


 

                                                   __________© hn - 1 en 4 september 2019 __________ 
 

 
 

 
Heide in bloei – Fietstocht langs de noordkant van NP de Hoge Veluwe en door NP de Veluwezoom
Fietstocht in combinatie met treinvervoer - van treinstation Ede-Wageningen via onder meer de Posbank naar treinstation Dieren

De fietsroute vanaf Ede naar Dieren is buitengewoon mooi en afwisselend. Door bossen en langs uitgestrekte heidevelden over een geaccidenteerd terrein. Af en toe wat klimmen, soms een wat langere afdaling. Brede fietspaden en verkeersarme wegen worden afgewisseld door smalle fietspaden. Het is vanzelfsprekend een fietstocht die ook gefietst kan worden als de heide niet in bloei staat.
Mede door de neerslag die de afgelopen maand is gevallen staat de heide vrij onverwacht in bloei. Donderdag 22 augustus waren er op meerdere plaatsen nog waterplassen langs de fietspaden op de zandgronden te zien. Ondanks dat het al enkele dagen niet meer geregend had. 
 
 
 
Zelf de fietsroute fietsen?! Lees verder op >> Heide in bloei - Fietstocht
 

                                                    __________© hn - 26 augustus 2019 __________ 
 
 

Fietstocht Newcastle – Edinburgh 
Met overtocht veerboot IJmuiden-Newcastle zijn mooie fietsroutes niet ver weg
Reisverslag met tips 
 
 
 




In ‘Tips voor actieve vakanties met een geringe CO2-voetafdruk’ (april en mei 2019) zijn een aantal bladzijden besteedt aan zelf uit te stippelen en te regelen (fiets)vakanties met of zonder autovervoer. Een fietsvakantie met een overtocht met de veerboot IJmuiden-Newcastle is een invulling van een dergelijke vakantie met een geringe CO2-voetafdruk.

De veerbootdienst IJmuiden-Newcastle biedt goede mogelijkheden voor fietstochten in Noord Engeland en Schotland. De steden Newcastle en Edinburgh zijn hierbij belangrijke verbindingspunten. Circa 4 km van de veerbootterminal in Newcastle begint in Tynemouth Castle de fietsroute NCR 1 in noordelijke richting naar Berwick-upon-Tweed en verder naar Edinburgh.
De steden Newcastle en Edinburgh zijn belangrijke knooppunten voor verkeerswegen en voor treinverbindingen over lange afstanden. Vanuit Newcastle is Edinburgh met de trein vrij eenvoudig en snel te bereiken. Edinburgh heeft treinverbindingen naar de grotere plaatsen in het noordelijk deel van GB zoals naar Aberdeen, Inverness en Glasgow.

 
Het reisverslag geeft de gefietste route in twee delen. Het eerste deel van Newcastle langs de kust in noordelijke richting naar Berwick. Het tweede deel grotendeels langs de rivier de Tweed. Tenslotte het heuvelachtige traject in noordelijke richting naar Edinburgh. Bij de tips onder meer aandacht voor de voor de overnachtingsmogelijkheden in de directe omgeving van de fietsroute. Zowel overnachten met een tent(je) op campings als overnachten in B&B’ s en hotels is mogelijk.
 


Tynemouth (Newcastle-upon-Tyne) – Berwick-upon-Tweed
Het eerste gedeelte van de fietsroute volgt hoofdzakelijk de Noordzeekust van Tynemouth – de monding van rivier de Tyne bij Newcastle – in noordelijke richting naar Berwick. Kustplaats op de grens tussen Engeland en Schotland en gelegen aan de monding van rivier de Tweed. Onderweg zijn allerlei bezienswaardigheden te bezoeken zoals de Farne Eilanden en Holy Island. De route volgt overwegend een licht glooiend kustlandschap. Op een aantal plaatsen zijn er meerdere klimmetjes, soms vlak achter elkaar. Er zijn een beperkt aantal campings voor tentkampeerders op dit gedeelte van de fietsroute.
 



 
Van Berwick-upon-Tweed via Kelso, Melrose en Innerleithen naar Edinburgh
In twee dagen grotendeels in de omgeving van de rivier de Tweed naar Innerleithen. Eerst in zuidwestelijke en daarna in een meer westelijke richting.  Het landschap wordt hoofdzakelijke gevormd door het rivierdal van de Tweed en lage, glooiende heuvels in de omgeving.
 
 
 
 

Nadat het Tweeddal verlaten is, volgt de fietsroute vanaf Innerleithen in noordelijke richting een rustige weg de wat hogere heuvels in. De twee heuvels van ruim vierhonderd meter hoog hebben niet al te steile hellingen. Daarna volgt een lange afdaling naar Edinburgh aan de Noordzeekust. De eerste kilometers relatief steil, daarna geleidelijk naar beneden. In het gebied tussen Berwick en Edinburgh zijn campings voor tentkampeerders schaars.
 

 
 
Lees het complete reisverslag in >>  Fietstocht Newcastle - Edinburgh - Reisverslag met tips 
 

 
 
 
                                                 __________© hn - 20 augustus 2019 __________

 

Tips voor actieve vakanties met een geringe CO2-voetafdruk

 
 

 
Het is in Nederland en in Europa goed mogelijk jaarlijks een aantal weken van een actieve vakantie te genieten en een beperkte CO2-voetafdruk af te geven. De mogelijkheden lijken bijna onbegrensd voor wat betreft actieve vakanties.
Het aanbod van individuele en meer georganiseerde vakanties is groot. Mogelijkheden om geheel zelf een fietsvakantie uit te stippelen en te regelen zijn eveneens volop aanwezig. De nationale fietsroutes die in de meeste landen aanwezig zijn, bieden over het algemeen goede aanknopingspunten voor dergelijke fietsvakanties. 

In de informatieve tekst worden eerst een aantal verschillende vormen van korte en lange georganiseerde actieve vakantiereizen beschreven. In Nederland en in Europa. Deze vakanties zijn te boeken bij een reisorganisatie. Gelet is op een relatief geringe CO2-voetafdruk die de vakantie geeft. Een aantal websites worden vermeld waarop tientallen korte en lange vakanties te vinden zijn met een lage CO2-voetafdruk; fietsvakanties, wandelvakanties, kanovakanties en ook vaarfietsvakanties – de fietscruises.
Vervolgens worden mogelijkheden gegeven om een actieve vakantie zelf uit te stippelen en zelf te regelen. Eventuele hindernissen zijn vooraf alvast genomen. Een aantal voorbeelden voor fietsvakanties zijn kort beschreven. 

Bij de voorbeelden zijn de afstanden beperkt gehouden. Binnen circa 2500km zijn de meeste vakanties uit te stippelen. Heen en terug. Dit heeft twee voordelen. In twee tot drie weken is een fietsvakantie te maken. Deze vakanties hebben tevens een gunstige CO2-voetafdruk.

Het gaat om de volgende voorbeelden van (fiets)vakanties
* Frankrijk - Loire en Maas fietsroutes
* Groot-Brittannië – de Noordzee fietsroute (NSCR)
* Denemarken – Een fietsland bij uitstek en dichtbij
* Fietsroute langs de zuidwestkust van Zweden – de Kattegattleden
* Fietstochten langs en kanotochten op het Halden kanaal in Zuidoost Noorwegen
* Nederland - Rivierengebied Vestingdriehoek met grote verscheidenheid aan fietstochten 
 
Lees voor meer informatie >> Tips voor actieve vakanties met een geringe CO2-voetafdruk

Een aantal tochten in het Rivierengebied Vestingdriehoek zijn op deze website beschreven. Zie voor meer informatie de diverse webpagina's  en/of zie de volgende bestanden:
>> Fietsroute Rivierengebied - Natuur- en landschapsbeleving
>> Fietsroute Oude en Nieuwe Rivieren 50 km
>> Linge Fietsroutes
>> Linge Kanotochten
>> Fietsroute Rondom Brabantse Biesbosch
>> Fietsroute Galeiweg - Brabantse Biesbosch
>> Fietsroute Oostwaard - Brabantse Biesbosch
>> Fietsroute Pontje Steur - Brabantse Biesbosch
>> Wandelroutes Uiterwaarden 
 
 
Zie voor meer algemene achtergrondinformatie van en oplossingsrichtingen voor de Energietransitie:
>> Klimaatakkoord NL 
 
                                                 __________© hn - 16 april en 9 mei 2019 __________

 
 
Zonnig begin van lente 2019 en hogere waterstanden in grote rivieren 
 
 
 
De lente 2019 is gestart met een aantal zonnige dagen met aangename temperaturen. In de grote rivieren was sprake van hogere waterstanden gedurende een beperkt aantal dagen. De grote rivierafvoer werd veroorzaakt door enkele weken met een aanzienlijke neerslag in de stroomgebieden van de Rijn en van de Maas. Inmiddels zijn de waterstanden weer gezakt naar meer gemiddelde waarden.
Op de bovenste foto de IJssel tussen Giesbeek en Doesburg op vrijdagmiddag 22 maart 2019. Ter vergelijking op de eerste foto hieronder de IJssel op min of meer hetzelfde punt in de maand augustus 2018.Tijdens de lange droge periode in 2018. De verschillen zijn opmerkelijk. Daaronder twee maal twee foto's die dezelfde omstandigheden aangeven; met de hogere waterstanden op 22 maart 2019 en tijdens de droogte in augustus 2018 en op min of meer dezelfde plaats. De eerste set foto's is de IJssel ter hoogte van Westervoort. De tweede laat de verschillen bij Doesburg zien.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
                                                     __________© hn - 25 maart 2019 __________ 
 
 

Grote verschillen in het het weer eind februari en begin maart 2018 en 2019 
 
 
 
 
 


 
Dit jaar was het eind februari een aantal dagen bijna zomers. Pootje baaien langs de waterkant. Van de zon genieten op de bankjes langs het water. Zoals op de foto's van 26 februari 2019 langs de Boven Merwede in Gorinchem te zien is.
In 2018 was het bar koud. Een krachtige koude oostelijke stroming zorgde de eerste dagen van maart voor temperaturen ver onder nul. Met een schaatsdag in Munnikenland op 4 maart tot gevolg. De Afgedamde Maas in de omgeving van Woudrichem was goeddeels dichtgevroren. Een dag eerder vormde zich een dikke ijslaag door opspattend rivierwater op de boeg van de veerboot Gorinchem.

 

 
 
 
 
 

                                                __________© hn - 28 februari 2019 __________
  

 
 
  
Klimaatakkoord NL in het licht van Klimaatakkoord Parijs 2015
Door de bomen het bos blijven zien - Achtergronden

Duurzaam toerisme en sportieve recreatie zijn thema’s die nauwelijks aan bod komen in het Klimaatakkoord NL. Toch zijn er allerlei onderwerpen die te maken hebben met sportieve recreatie en duurzaam toerisme. Zo is een goede luchtkwaliteit erg belangrijk bij activiteiten in de buitenlucht. Luchtkwaliteit heeft weliswaar een duidelijk verband met energieproductie, energiegebruik en CO2-uitstoot. Dit zijn centrale onderwerpen in het Klimaatakkoord NL. Voor een goede luchtkwaliteit is echter meer nodig dan een reductie van de CO2-uitstoot.

Windmolens en zonnepanelen vormen de basis voor groene stroom en bij de Energietransitie in Nederland. In het dichtbevolkte land zijn landschappen waar een wildgroei van windmolens en zonnepanelen plaatsvindt, recreatief minder aantrekkelijk. Landschappen die vol komen te staan met windmolens en zonnepanelen dragen bij aan de CO2-reductie. Ze zijn echter minder waardevol vanuit het oogpunt natuur, cultuurhistorie en recreatie. 
 
Wat zijn de mogelijkheden voor degenen die zelf zo min mogelijk CO2 willen afgeven tijdens een recreatieve dag in de buitenlucht of tijdens een (korte) vakantie? Op welke dingen kan gelet worden?

‘Door de bomen het bos blijven zien’ bestaat uit twee delen. In het eerste deel wordt ingegaan op de achtergronden van de klimaatproblematiek. En op welke punten in het Klimaatakkoord NL de nadruk gelegd zou moeten worden. Opslag van groene stroom voor meerdere weken is essentieel. De mogelijkheden van waterkrachtcentrales zijn belangrijk.
In het tweede deel worden een aantal tips gegeven voor iedereen die zo CO2-neutraal mogelijk invulling wil geven aan zijn/haar activiteiten en vakantiebestedingen.

Het gaat om een verkenning van de problematiek op de raakvlakken van CO2-reductie, energietransitie, sportieve recreatie en duurzaam toerisme. De teksten proberen een genuanceerd beeld en invulling te geven van zowel de problematiek als de tips met mogelijkheden voor een CO2-neutrale invulling van vrijetijdsactiviteiten in de buitenlucht en voor actieve vakanties.
Het eerste deel wordt in februari 2019 geplaatst op de website -www.hnsi.nl-. Het tweede deel in maart 2019.

Lees verder >> Klimaatakkoord NL
Lees verder >> Tips voor actieve vakanties met een geringe CO2-voetafdruk
 
__________© hn - 15 februari en 9 mei 2019 __________ 
 
 

 
 
 
Waterstanden grote rivieren Nederland 2018
Worden extreem lage waterstanden ‘normaal’? Wat zijn de gevolgen?

Na de extreem lage waterstanden gedurende een aantal maanden zijn de waterstanden in de grote rivieren van Nederland naar meer gangbare waterstanden voor de tijd van het jaar teruggekeerd. Na lange tijd is zelfs  de stuw bij Driel weer geopend om het rivierwater vlot af te kunnen voeren (27-12). Herstel van de waterstanden betekent echter niet dat de gevolgen van de lange droge, zonnige en warme periode voorbij zijn.
Lees verder >> Droogte en waterstanden grote rivieren Nederland 2018
 
 __________© hn - januari en 31 mei 2019 __________