Rivieren en Rivierlandschappen

 
Afbeelding invoegen 
 
 
Omschrijving van het thema voor deze webpagina is:
Kijk naar de omgeving waarin je fietst, loopt en vaart
Rivierlandschappen zijn actueel en boeiend
Verwonder je keer op keer 


Rivieren en rivierlandschappen veranderen voortdurend. In Nederland geldt dit zeker. In het verleden veelal geleidelijk. In recente tijden door ingrijpende waterstaatkundige projecten meestal snel. Voor scheepvaart en voor waterveiligheid zijn grote projecten uitgevoerd.
Natuur en landschap staan in een ge├»ndustrialiseerd en verstedelijkt Nederland onder druk. Ingrijpende projecten voor de waterveiligheid blijken echter ook positieve effecten te kunnen hebben voor natuur- en landschapsontwikkeling in riviergebieden. Tevens bieden ze mogelijkheden voor sportieve recreatie en duurzaam toerisme. 

 
Afbeelding invoegen 


Zie voor aantal feiten, wetenswaardigheden en ontwikkelingen de onderstaande tekst. De nadruk ligt op de grote rivieren in Nederland. 
Lees meer >> Rivieren en Rivierlandschappen - Achtergrondschets
 

Tijdens fietstochten, wandeltochten en vaartochten in de riviergebieden in Nederland is veel te beleven en te ervaren. Met wat extra informatie en een aandachtige blik zijn aspecten van zowel verleden, heden en een stukje toekomst in rivierlandschappen waar te nemen. Hieronder staan een aantal kenmerken van Nederlandse rivierlandschappen gegeven.
Lees meer >> Kenmerken Rivierlandschappen

 
De Rivierlandschappen Kalender 2018 geeft een gevarieerd, informatief en kleurrijk beeld van Nederlandse rivierlandschappen. De uitgebreide beschrijving van de kalender geeft veel extra informatie.
Lees meer >> Informatiebrochure RVLK 2019 - oktober 2018 
Lees meer >> Beschrijving Rivierlandschappen Kalender 2018  Afbeelding invoegen 
 
Afbeelding invoegen
 
 
Informatie foto's
Bovenste foto: Een winters landschap aan de Waal, omgeving Gameren.
Tweede foto: Fietsers op het Nieuwe Merwedepad langs de Nieuwe Merwede in de Brabantse Biesbosch. De hoge dijk langs de rivier de Nieuwe Merwede ontbreekt hier. Het achterliggende gebied - de Noordwaard - is ontpolderd.
Derde foto: De Martinus Nijhoffbrug over de Waal bij Zaltbommel. Tijdens de warme zomerdag zoekt jongvee verkoeling in het water.
Onderste foto: Afgedamde Maas tussen Woudrichem en Loevestein.
 
____________________________________© hn - november 2017_________________________________________