Actueel 2022

 
Op deze webpagina worden actuele onderwerpen gedurende het kalenderjaar 2022 belicht. Onderwerpen waarbij het accent op de actualiteit ligt en/of onderwerpen die een trend aangeven, een ontwikkeling schetsen. Op de aan de webpagina gekoppelde sub-pagina’s zijn/worden diverse onderwerpen verder uitgewerkt/toegelicht. 
 
                                                                  _________________ 

 
Jaarwisseling 2021-2022
Van stevige nachtvorsten naar warmterecords


 Afbeelding invoegen
 
Afbeelding invoegen
 

Foto-impressie
 
Afbeelding invoegen
  Afbeelding invoegen

 
De foto's met de berijpte uiterwaarden na een stevige nachtvorst zijn genomen tijdens een vroege ochtendwandeling op woensdag 22 december 2021. Tijdens een wandeling van de veerboot in Woudrichem naar de veerboot in Sleeuwijk. De wandeling volgt dit keer grotendeels de dijk langs de Groesplaat - een uiterwaarden- en natuurgebied (een wandeling over de voor wandelaars toegankelijke Groesplaat is ook mogelijk; het is dan een wandeling zonder gemotoriseerd verkeer in een natuurgebied langs de Merwede). De temperatuur ligt een aantal graden onder nul en het zicht over de berijpte uiterwaarden zijn deze ochtend bijzonder. Het is een weertype dat een aantal dagen het weerbeeld bepaalde.

 
Afbeelding invoegen
  Afbeelding invoegen

 
Ongeveer een week later zijn de koude nachten en de frisse dagen veranderd in een een weertype met uitzonderlijke hoge waarden op de thermometer. Temperaturen van rond de 15 graden Celsius geven een aanzienlijk aantal warmterecords. Op de dagen rond Nieuwjaarsdag 2022 is het over het algemeen droog weer met zonnige perioden en met temperaturen die ver boven de gemiddelde waarden voor de tijd van het jaar liggen. Het is mooi wandelweer tijdens bijna lenteachtige weersomstandigheden.
De foto's zijn genomen op Nieuwjaarsdag 2022 vanaf het voetpad op de Altenawal. Van hier zijn er mooie vergezichten over de rivier en uiterwaarden richting Woudrichem en Slot Loevestein in noordoostelijke richting. In een meer zuidelijke richting zijn de vluchthaven met de veerboten en natuurgebied de Groesplaat aan de overkant van de rivier te zien. Molen de Hoop en het Dalempoortje zijn karakteristieke cultuurhistorische bouwwerken aan de kant van Gorinchem.
Het waterpeil in de Merwede is de afgelopen dagen aanzienlijk gestegen. Voornamelijk door een toegenomen afvoer van regen- en smeltwater.
 
Let op! Bij een wandeling over de Groesplaat is het belangrijk om rekening te houden met de waterstanden van de rivier. Veelal zullen deze zodanig zijn dat er zich geen problemen voordoen. Het kan echter ook voorkomen dat de waterstanden zo hoog zijn dat het uiterwaardengebied volloopt of op korte termijn vol zal lopen. Neem geen risico en laat je niet verrassen door een teveel aan rivierwater.
Omstandigheden waarbij de uiterwaarden vollopen doen zich de komende dagen ook voor. Door het het vele regen -en smeltwater stroomopwaarts staan de rivieren hoog. De kans dat de Groesplaat volloopt is niet uitgesloten. Er is dan (tijdelijk) geen wandeling over de Groesplaat te maken.
Degenen die meer willen weten over (stijgende) waterstanden: Zie voor meer en uitgebreide informatie de website van Rijkswaterstaat en/of NOS Teletekst pagina 720.
 
 
 
Afbeelding invoegen


  Afbeelding invoegen
Afbeelding invoegen

 
                                                        __________© hn - 3 en 5 januari 2022____________