Tijdelijke fietsroutes

 
Tijdelijke fietsroutes van Gorinchem richting Vuren, Herwijnen, Haaften, Waardenburg en Zaltbommel
 
 
 
 

In verband met de grootschalige en langdurige werkzaamheden (2021- 2026) aan de dijk langs de Waal en Boven Merwede tussen Gorinchem en Waardenburg. volgen hieronder enkele alternatieve fietsroutes vanuit Gorinchem richting Zaltbommel   
 
Fort Vuren en aanlegplaats veerpont Fort Vuren-Slot Loevestein 
Vanaf Fietsknooppunt 50 – Buiten de Waterpoort in Gorinchem, is de fietsroute als volgt. Fiets van Buiten de Waterpoort de Waterpoort door en verder rechtdoor over het Eind naar de brug over de Lingehaven. Sla RA en fiets de brug over en vervolgens direct LA en fiets de Appeldijk op. Fiets langs de haven rechtdoor. De Appeldijk gaat na de tweede brug over in Havendijk. Vervolg de weg bij de derde brug RD over de dijk (Spijksedijk) langs de Linge. Sla na ruim 300 meter RA (vlak na de Oostgracht aan de rechterzijde). Fiets over de gekleurde fietsstrook over een afstand van 150 meter aan de rechterkant naar beneden. Vervolg de route eerst met een scherpe bocht naar rechts en vervolgens met nog een bocht naar rechts en vervolgens een bocht naar links. Fiets na 500 meter op het kruispunt (verkeer van rechts heeft voorrang) verder RD. Na ongeveer een kilometer is er voor fietsers een afzonderlijk fietspad. Blijf dit fietspad - deze fietsroute – volgen. Het fietspad komt bij een rotonde even verderop naast de Graaf Reinaldweg/N830 te liggen. Fort Vuren ligt circa een kilometer na de bebouwing van Dalem aan de oostzijde van Gorinchem. Dit is ruim 1,5 km na de rotonde. Sla op de T-kruising RA, en fiets over de smalle weg met aan beide zijden bomen (de Dalemse Zeiving) naar de vrij steile opgang die uitkomt op de Waaldijk. Fort Vuren is veelal aan de linkerkant van het weggetje al te zien. Sla op de dijk LA. Na circa honderd meter is aan de linkerkant van de weg de toegang tot Fort Vuren.
De afstand van KNP 50 naar Fort Vuren is ruim 5 km. 
De aanlegplaats van de veerdienst Riveer bevindt zich circa 150m verder met een toegangspad vanaf de dijk naar de aanlegplaats. De veerdienst verzorgt verbindingen tussen onder meer Vuren, Slot Loevestein, Woudrichem en Gorinchem.

Vanaf Station Gorinchem (met treinverbinding tussen Dordrecht en Geldermalsen en diverse busverbindingen) kan ook gekozen worden voor de volgende fietsroute. Sla bij het Station LA en volg de Stationsweg met aan rechterkant het kanaal. Fiets na de bocht naar rechts, de Concordiabrug over en vervolg de weg RD - de Concordiaweg. Fiets bij de rotonde over het fietspad RD de Lingebrug op en over naar de andere kant van het water. Sla bij de rotonde RA en volg de dijk over een afstand van 100m en sla bij de T-kruising LA (goed opletten op onder meer het achteropkomend verkeer!) En fiets over de gekleurde fietsstrook over een afstand van 150m aan de rechterkant van de weg naar beneden. Vervolg de route eerst . . . . .  Zie voor het vervolg de routebeschrijving hierboven.


Via de brug over de Waal naar Zaltbommel
Naar Zaltbommel via de Martinus Nijhoffbrug over de Waal is vanaf Vuren/Herwijnen vrij eenvoudig te fietsen. Blijf het fietspad langs de N830/Graaf Reinaldweg volgen richting Haaften. Na de bebouwing van de dorpen Herwijnen en Hellouw volgt Haaften. Fiets na Haaften waar de weg omhoog loopt en de dijk duidelijk zichtbaar is, naar rechts de Waaldijk op. Rij via de Waaldijk naar het fietspad/fietsroute over de brug.
Al naar gelang de situatie van de werkzaamheden kan deze route niet toegankelijk zijn. Indien deze route afgesloten is, volg dan het fietspad langs de verkeersweg naar beneden, richting Waardenburg. Sla voor het viaduct (bij de wegwijzer voor fietsers) RA, en neem het fietspad dat omhoog loopt naar de brug over de Waal.
Fietsers kunnen enkele honderden meters na het hoogste punt van de brug RA fietsen, en het fietspad met scherpe bocht naar beneden nemen (een afstand van ongeveer 150 meter). Mis deze afslag niet; goed opletten! Sla aan het einde van het fietspad bij de T-kruising LA naar (het centrum) van Zaltbommel (KNP78). Vervolgens de fietsknooppunten 33, 66 en 07 volgen voor  de Fietsroute Rivierengebied. Zie de afbeeldingen hieronder. Op de laatste twee foto's staat het bord van knooppunt 66 op de linker foto (dit bord staat aan de overkant van de doorgaande weg). Sla op de T-kruising RA, de dijk richting Gameren (KNP 07).
 

 
 
 

 

 

 
 
De omgeving van fietsknooppunt 33 is een bruikbare plaats voor pauze. 
Zie voor het vervolg van de fietstocht Fietsroute Rivierengebied - Natuur- en landschapsbeleving
Fietsroute Rivierengebied
 
Opmerking: In enkele beschrijvingen van fietsroutes is de veerdienst tussen Zaltbommel en Slot Loevestein vermeld.
Deze veerdienst is in de coronatijd gestopt en (nog) niet opnieuw gestart.
 

                                            _____© hn - 26 mei en 2 juni 2023; 24 april 2024 _____