Wandelroute Gorinchem - Fort Vuren - Slot Loevestein - Woudrichem - Gorinchem


De Wandelroute in het kort
Van Buiten de Waterpoort in Gorinchem via Altenawal en Buiten de Dalempoort naar de Dalemse dijk. Over Dalemse dijk naar Fort Vuren. Bij Fort Vuren is een wandeling in de Hondswaard een mogelijkheid (circa 2,5 km) Van Fort Vuren overvaren naar Slot Loevestein. Na bezoek Slot Loevestein en/of wandeling in het Munnikenland met het veerpontje van Loevestein naar Woudrichem en vervolgens met de veerpont van Woudrichem terug naar Gorinchem. Afstanden circa 10 km

Beschrijving van de wandelroute
Loop van het beginpunt Buiten de Waterpoort richting stad. Loop door de Waterpoort over het Eind langs de Lingehaven naar de Petersbrug. Sla na deze brug RA en loop door tot aan de Lingesluis. Ga via de trap omhoog naar de wal langs de rivier. Volg de Altenawal tot bij het Dalempoortje.
Vanaf de wal zijn de contouren van Woudrichem aan de overkant van de rivier te zien. Op de wal is een informatiepaneel aanwezig. Het staat langs het voetpad. 
Loop bij het Dalempoortje eventueel eerst ongeveer 100 meter door voor een kijkje bij molen De Hoop.
Loop onder het Dalempoortje door via het pad over Buiten de Dalempoort. Dit pad komt uit op de Dalemsedijk. De afgelegde afstand vanaf het startpunt is circa 1.3 km.

Volg de dijk naar Fort Vuren. Na circa 500 meter is er een brug die over de Dalemse Sluis gaat. Dit is een inundatie- en uitwateringsluis uit 1814. De sluis heeft drie deuren. Aan de rivierzijde staat een informatiepaneel.
Op de route over de dijk is vooral het uitzicht op de rivieren Merwede, Maas en Waal met op de oevers Woudrichem en Slot Loevestein boeiend.

Bij Fort Vuren kan bijvoorbeeld wat gedronken worden op het terras. De afgelegde afstand vanaf het beginpunt van de route is circa 4,7 km. 
Zie voor informatie Fort Vuren de website wff.nl.

In de nabije omgeving van het fort ligt aan de dijk de toegang tot het uiterwaardengebied De Hondswaard. Loop hiervoor richting de aanlegplaats van de veerpont. Ongeveer 150 meter na het toegangspad voor de veerpont is aan de rechterkant van de dijk de toegang tot de Hondswaard.
Informatie De Hondswaard bij Vuren (Staatsbosbeheer)
Speciaal kenmerk van de Hondswaard zijn de gedeelten van de oude steenfabriek Heuff Vuren. De hoge schoorsteen is vanuit de wijde omgeving te zien. Het is een kenmerkend landschapselement. De fabriek is al enkele tientallen jaren niet meer in bedrijf. Een aantal onderdelen van de fabriek, zoals de schoorsteen zijn nog wel in een redelijk goede staat en worden bewaard als cultureel- en industrieel erfgoed. Daarnaast zijn de tichelgaten, waar de grondstof voor de stenen uit gehaald werd, vaste onderdelen van het landschap geworden. Het oude fabrieksterrein is niet toegankelijk en is omheind.

Aan de overkant van de rivier ligt Slot Loevestein in het Munnikenland. Het gebied tussen Loevestein en Brakel – de Brakelse Benedenwaarden - wordt in 2014 en 2015 opnieuw vorm gegeven in het kader van Project Munnikenland. Dit is een project als onderdeel van programma Ruimte voor de Rivier.
Zie voor meer informatie bijvoorbeeld de website ruimtevoorderivier.nl.

Op dit relatief kleine uiterwaardengebied ligt een wandelroute. Deze loopt gedeeltelijk in de omgeving van de rivier, en gaat vervolgens voor het voormalige fabrieksterrein van de steenfabriek naar links, richting dijk. Loop via de dijk, langs de gracht van Fort Vuren, terug naar de veerpont of Fort Vuren. (afstand circa 2,5 km)


 

De route wordt vervolgd met het voet- en fietsveer van Fort Vuren naar Slot Loevestein. Dit veer vaart van mei t/m september alle weekeinden, in de maanden juli en augustus zeven dagen per week. De eerste afvaart is pas na 12.00 uur. (informatie voor 2015)
Zie voor de dienstregeling de website riveer.nl.
Bij Slot Loevestein kan een bezoek gebracht worden aan Slot Loevestein en/of een wandeling gemaakt worden bij of rond het slot in het Munnikenland.
Zie voor meer informatie website slotloevestein.nl. 


Vaar met de veerpont van Slot Loevestein naar Woudrichem en vervolgens naar Gorinchem. De andere mogelijkheid is om met het oude voet- en fietsveer over de Maas van Loevestein naar Woudrichem te varen. En vervolgens door Woudrichem naar de veerpont Woudrichem - Gorinchem bij de Waterpoort te lopen.
Zie voor informatie voet- en fietsveer Woudrichem - Slot Loevestein de website voetveerwoudrichem.nl.

Woudrichem is een authentiek vestingstadje op het punt waar Maas, Merwede en Waal bij elkaar komen. Een korte wandeling over de stadswallen geeft al snel prachtige vergezichten met de Historische Haven en de rivierlandschappen in de omgeving. 
Op de (sub)webpagina’s Fietsroute Rivierenland en Oude en Nieuwe Rivieren op deze website staat meer informatie over Woudrichem en Gorinchem vermeld.


_____________________© hn-juni 2015 / maart 2016_________________________