PER FIETS NAAR DE NOORDKAAP EN TERUG

 
 
De tocht was in eerste instantie gepland vanaf Frederikshaven. Net zoals in 1999 wilde ik met de fietsbus naar de Deense havenstad gaan en van daar de tocht naar de Noordkaap ondernemen. Het vertrek stond gepland voor 21 juni. De reis werd echter geannuleerd; te weinig boekingen. Een paar weken later was waarschijnlijk wel mogelijk. Later, betekende geen middernachtzon op de Noordkaap en dat verschijnsel wilde ik niet missen. Dan maar het hele stuk vanuit Nederland fietsen, was het nieuwe plan. Het vertrek viel op 22 juni 2000.  
 
Na enkele dagen door Nederland en Noord-Duitsland te hebben gefietst, is in Denemarken de oostzijde van Jutland aangehouden richting de havenplaats Grenaa.
Na de overtocht naar Zweden is vanuit Varberg tussen de twee grote meren door, in noordoostelijke richting naar Mora aan het Siljanmeer en verder naar Sundsvall aan de Botnische Golf gefietst. De geplande overtocht naar Finland bleek vanuit deze plaats niet mogelijk te zijn. Gekozen is voor een fietstocht in noordelijke richting, door Zweeds Lapland en verder door Finmarken in Noorwegen naar de Noordkaap.

De Noordkaap is bereikt op dinsdagavond 25 juli. Na de middernachtzon te hebben meegemaakt op het noordelijkste puntje van het Europese continent is na enkele dagen de terugreis in zuidelijke richting gestart.


De terugtocht was bij de aanvang van de fietstocht niet in detail gepland. De bootreis met de Hurtigruten viel daarbij op door het grote aantal mogelijkheden die deze bootverbinding langs de kust van Noorwegen biedt. De schepen gaan zeer regelmatig; iedere dag in zowel de noordwaartse als in zuidwaartse richting.  De boten maken tussenstops in een groot aantal havenplaatsen. Passagiers kunnen een ticket kopen van elke gewenste vertrekplaats naar elke gewenste aankomstplaats in het routeschema. Een ticket kan in de desbetreffende havenplaatsen gekocht worden. Is er plaats aan boord dan kan op de dag zelf of de volgende dag ingescheept worden. Het meenemen van de fiets is geen enkel probleem; laadruimte genoeg.

Vanuit Honningsvåg, niet ver van de Noordkaap is een bootreis van zestig uur met de Hurtigruten gemaakt naar Rørvik. Deze havenplaats ligt een paar honderd kilometer noordelijk van Trondheim. Vanuit Rørvik is via de Fiskeveien naar Östersund in Zweden gefietst en verder via de Flatruet naar Røros in Noorwegen. Vanuit dit oude mijnstadje is naar Oslo gereden. In Oslo is de ferry naar Hirtshals genomen om vanaf deze havenplaats naar Esbjerg te fietsen. Esbjerg ligt aan de westkust van Denemarken en biedt een veerdienst naar Harwich in Engeland.
Harwich - Hoek van Holland was de laatste overtocht op de fietsreis van ruim negen weken en 5000 fietskilometers naar de Noordkaap en terug.

De fietstocht startte en eindigde in Gorinchem, Nederland. Tijdens de fietstocht is overnacht op campings in/bij de volgende plaatsen - de boot(over)tochten zijn in het overzicht ook weergegeven:
Heenreis: Lochem; (Nederland); Markhausen; Krautsand; Missunde; (Duitsland); Sønderballe; Horssens; (Denemarken); overtocht Grenaa - Varberg; Overlida; Falköping; Sjötorp; Filipstad; Vansbro; Mora; Bollnäs; Delsbo; Sundsvall; Långsele; Junsele; Lycksele; Arvidsjaur; Jokkmokk; Galliväre; Vittangi; (Zweden); Palojoensuu; (Finland); Kautekeino; Alta; Olderfjord; Noordkaap (Noorwegen)
Terugreis: Honningsvåg; bootreis Hurtigruten; Höfles; Namsos; Nordli; (Noorwegen); Lillholmsjön; Östersund; Börtnan; Ljunsdalen; Funäsdalen; (Zweden); Hummelfjell; Koppang; Hamar; Oppåker; Oslo; (Noorwegen); overtocht Oslo - Hirtshals; Haderup; (Denemarken); overtochten Esbjerg - Harwich (Engeland) en Harwich - Hoek van Holland (Nederland).

Zie voor een beschrijving van deze fietstocht de vijf sub-pagina's van dit item op deze website.

Aantal Hoofdpunten Fietstocht De Noordkaap

1.    Fietstocht naar de Noordkaap; in 34 dagen en na 3400 fietskilometers wordt de Noordkaap op 25 juli 2000 bereikt.
2.    Fietstocht door zeven landen; van Nederland via Duitsland, Denemarken, Zweden, Finland, Noorwegen –  de Noordkaap – via Noorwegen, Zweden, Noorwegen, Denemarken en Engeland terug naar Nederland.
3.    Op de tocht terug met de Hurtigruten van Honningsvåg naar Rørvik; onvergetelijke bootreis langs de kust van Noorwegen.


4.    Op het traject door Duitsland en Denemarken naar de veerboot in Grenaa is het af en toe een beetje puzzelen om een goede fietsroute te vinden.
5.    Overtocht met de veerboot van Grenaa in Denemarken naar Varberg in Zweden.
6.    Mooi dagtraject van Falköping naar Sjötorp aan het Vänern en aan het Götakanaal.
7.    Er vaart geen veerboot van Sundsvall in Zweden over de Botnische Golf naar Finland. Geplande route door Finland wijzigen voor route door Zweeds Lapland.
8.    Zweeds Lapland heeft mooie fietstrajecten; jammer van de regen dit jaar. Op onderstaande foto de passage van de Poolcirkel in de omgeving van Jokkmokk.


9.    Bijzonder mooi traject van Vittangi in Zweden, over de fjell naar Palojoensuu in Finland.
10.   Indrukwekkende fietsroute door Finmarken. Fietsen over het Finmarkenplateau is bijzonder; de uitgestrekte, hoger gelegen vlakte. De plaatsen Kautekeino, Alta aan de rivier en Russenes bij Olderfjord blijven in geheugen zitten. Op onderstaande foto de Altaelva tussen Kautekeino en Alta.


11.   Prachtig fietstraject van Olderfjord naar de Noordkaap. Op de onderstaande foto een picknickplaats aan de kust. Langs de rotsen is de kustweg te zien.

12.   Speciale ervaring is de Noordkaaptunnel; tunnel van 7 kilometer lengte, ruim 200 meter onder zeeniveau, aanzienlijke helling-percentages en een oorverdovend lawaai van langsrijdende auto’s. Met een veerboot is voor fietsers prettiger.
13.   De Noordkaap en de middernachtzon.
14.   Na de onvergetelijke bootreis een aantrekkelijke fietsroute via de kustweg van Rørvik via Höfles naar Namsos en verder over de Fiskeveien via Nordli naar Östersund in Zweden.
15.   De mooie route over de Flatruet tussen Östersund en Funäsdalen is moeilijk met andere fietsroutes in Zweden te vergelijken.
16.   Rugblessure tussen Òstersund en Funäsdalen is pijnlijk en er valt de eerste twee dagen moeilijk mee te fietsen.


17.   Overtocht Oslo naar Hirtshals in Denemarken met aansluitend een snelle fietstocht van twee dagen door Denemarken naar Esbjerg. Op bovenstaande foto is het tentenveld van de camping in Oslo afgebeeld.
18.   Terugreis via Denemarken en Engeland naar Nederland – van Esbjerg in Denemarken naar Harwich in Engeland en vervolgens naar Hoek van Holland - blijkt tot de mogelijkheden te behoren. Op onderstaande foto de kust van Harwich.________________________________© hn - 2013 / maart 2016 / november 2017__________________________________