Fietsroutes voor mooie fietstochten omgeving Land van Heusden en Altena

Afbeelding invoegen

 Afbeelding invoegen 

Volg de fietsroute van 60 km voor waardevolle indrukken en ervaringen over Nederlandse rivieren, uitgestrekte dijkdorpen en vestingstadjes aan het water. In grote lijnen is het een fietstocht rondom het Land van Heusden en Altena. De stromende Maas is in 1904 afgedamd tussen Heusden en Woudrichem. De Afgedamde Maas en haar oevers biedt op het eerste gedeelte van de fietstocht echter nog steeds een veelheid aan karakteristieke en authentieke rivierlandschappen waarin cultuurhistorie, natuur en hedendaagse landbouw elkaar afwisselen en aanvullen.

Het tweede gedeelte langs de Bergsche Maas tussen Heusden en Hank geeft andere  puzzelstukken van het Land van Heusden en Altena. De Bergsche Maas is een gegraven rivier in een oude maasbedding die rond het jaar 1278 is drooggelegd. De gegraven rivier zorgt vanaf 1904 voor de waterafvoer van de Maas richting zee. Tijdens de fietstocht zijn zowel de oude als de meer recente kenmerken in de rivierlandschappen waar te nemen. 

Op het afsluitende gedeelte van de fietstocht fiets je door karakteristieke dijkdorpen en buurtschappen over de oude dijken aan rand van de Biesbosch naar Werkendam.
Op deze fietstocht wordt fietsen afgewisseld met een aantal overtochten met veerponten. Vijf in totaal. De verbindingen tussen Gorinchem en Woudrichem en tussen Werkendam en Gorinchem hebben een afstand van meerdere kilometers.
  
Afbeelding invoegen 
 
Lees meer over de fietsroute >> Fietsroute Oude en Nieuwe Rivieren 60 km
Voor particulier-individueel-persoonlijk gebruik is de routebeschrijving en de achtergrondinformatie met tips, uit te printen met het bestand dat weergegeven wordt op de website hnsi.nl. Totaal heeft een ‘boekje’ 20 bladzijden afgedrukt op 5 vellen papier (A4-formaat). Het is een handzame routebeschrijving tijdens de fietstocht. De korte routebeschrijving met de fietsknooppunten staat op bladzijde 12.
 
Afbeelding invoegen 

Volg de fietsroute van 50 km voor een fietstocht langs de oevers van de Afgedamde Maas naar Heusden en Slot Loevestein. De stromende Maas is in 1904 afgedamd tussen Heusden en Woudrichem. De Afgedamde Maas en haar oevers biedt tijdens de fietstocht echter nog steeds een veelheid aan karakteristieke en authentieke rivierlandschappen waarin cultuurhistorie, natuur en hedendaagse landbouw elkaar afwisselen en aanvullen.
Het is een fietstocht vol afwisseling. Breng een bezoek aan het compleet gerestaureerde vestingstadje Heusden aan de Bergsche Maas en aan Slot Loevestein en het Munnikenland. Fiets tweemaal via de dam waar de Afgedamde Maas haar naam aan te danken heeft, naar de andere oever van deze rivier.
Veerdiensten zorgen tijdens de fietstocht voor vijf overtochten.
 
Lees meer over de fietsroute >> Fietsroute Oude en Nieuwe Rivieren 50 km  
Voor particulier-individueel-persoonlijk gebruik is de routebeschrijving en de achtergrondinformatie met tips, uit te printen met het bestand dat weergegeven wordt op de website hnsi.nl. Totaal heeft een ‘boekje’ 16 bladzijden afgedrukt op 4 vellen papier (A4-formaat). Het is een handzame routebeschrijving tijdens de fietstocht. De korte routebeschrijving met de fietsknooppunten staat op bladzijde 9.
 
Afbeelding invoegenAfbeelding invoegen
 
 
Afbeelding invoegen

 Afbeelding invoegen 
 
 
 ________________________________© hn - mei 2018 ________________________________