Fietsroute Oostwaard - Brabantse Biesbosch

 
 
Fiets deze route voor een fietstocht door een aantal eeuwenoude karakteristieke dijkdorpen en buurtschappen aan de oostzijde van de Brabantse Biesbosch. De Vissershang was eeuwenlang een kleine maar belangrijk vissershaven aan de rand van de Biesbosch.
De hoge dijk langs het Steurgat markeert de grens tussen het akkerland aan de oostzijde en het zoetwater-getijden gebied van de Biesbosch. Vanaf het fietspad op de dijk zijn er prachtige vergezichten over het Steurgat en de aangrenzende Biesbosch. 
Het gebied aan de oostzijde van de Brabantse Biesbosch wordt ook wel de Oostwaard genoemd. Het omvat een aantal polders met akkerland. De oude killen (kreken) zorgen al decennia lang in combinatie met enkele gemalen voor het waterbeheer in de polders van de Oostwaard.

 
 
 

Routebeschrijving
Het beginpunt van de route is knooppunt 30 aan de Sasdijk in Werkendam. Het knooppunt is bij de aanlegplaats van de veerpont Gorinchem – Werkendam - Boven-Hardinxveld – Gorinchem.

Fiets eerst circa 700 meter over de Sasdijk in oostelijke richting, richting Sleeuwijk. Sla rechtsaf en fiets de Kruisstraat in. Sla na 250 meter linksaf en fiets via de Hoogstraat de Werkensedijk op. Volg deze naar KNP 23 en vervolgens over dijk de Schans naar KNP 25; in het buurtschap Schans. Sla bij KNP 25 rechtsaf en volg het fietspad op de smalle dijk met de houten fietsbrug bij de molen, naar Fort Bakkerskil en buurtschap de Kille (KNP 20). 

De naam van het fort verwijst naar de oude grote kreek die hier tot in de jaren zestig aanzienlijke eb- en vloedverschillen had. De kreek is nu in de omgeving van het fort nog te zien als een smal en ondiep water. De kreek wordt naar het zuiden toe breder en is in de omgeving van het Steurgat afgedamd en voorzien van een gemaal. De oude kreek met het gemaal zorgt voor een belangrijk deel voor het waterbeheer van de polders in dit gebied.

Fort Bakkerskil en de nabijgelegen Papsluis maakten deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het fort is inmiddels aangepast tot een B&B en is een prima plaats voor een pauze op het terras.

Vervolg de fietstocht vanaf het fort over de oude inundatiesluis, de Papsluis, naar het buurtschap Kille. Volg de Kildijk, de Kerkweg en de Rijksweg richting KNP 19 tot voorbij Nieuwendijk. Na ruim 400 meter over oude Rijksweg gefietst te hebben, maakt de route een bocht van 90-graden. De route wordt vervolgd via de Buitendijk richting Hank. Enkele kilometers voor Hank bevindt zich KNP 19 in buurtschap de Vierbannen. Blijf de Buitendijk volgen tot in Hank bij KNP 18.

Sla bij KNP 18 in Hank rechtsaf, de Nathalweg op. Volg de fietsroute via de Oranjepolderweg en de Aakvlaaiweg. Via het fietspad over de dijk naar de Vissershang.
De Vissershang is op het ogenblik hoofdzakelijk een haven voor de watersport en heeft een café-restaurant. Het is halfweg de fietstocht een geschikte plaats voor een pauze.

Volg vanaf de Vissershang eenvoudigweg het fietspad over de dijk langs het Steurgat. Een mooi fietspad met prachtige vergezichten dat via KNP 14 en KNP 12 (Pontje Steur) naar KNP 22 aan de jachthaven in Werkendam leidt. De fietstocht wordt tenslotte afgerond met een traject van ruim een kilometer door Werkendam naar KNP 30 aan de Sasdijk.
De fietsknooppunten op een rijtje
30-23-25-20-19-18-14-12-22-30
De totale lengte van de fietsroute is circa 27 kmTips en aandachtspunten
* Fietsroute Oostwaard is een fietsronde. Een fietstocht kan ook op een ander punt van de route gestart worden. 
Een fietstocht kan even zo goed in tegengestelde richting worden afgelegd. 
* Wat eten en/of drinken? Horecagelegenheden bevinden zich in de plaats Werkendam (onder meer bij knooppunt 22), Fort Bakkerskil (tussen KNP 25 en 20) en bij de Vissershang in Hank (tussen KNP 18 en 14).
In de vrije natuur zijn er volop mogelijkheden een pauze te nemen.
* Maak zoveel als mogelijk gebruik van trein- en veerbootverbindingen. De MerwedeLinge lijn is een treinverbinding tussen de plaatsen Dordrecht-Gorinchem-Geldermalsen. Fietsvervoer is gratis. Vanaf de treinstations en in combinatie met de een veerbootverbinding tussen Gorinchem-Werkendam en Dordrecht-Werkendam is de Brabantse Biesbosch goed te bereiken met de fiets (KNP 30 en KNP 02).
* Fiets huren. Een fiets huren voor een fietstocht is bijvoorbeeld mogelijk bij het Station Dordrecht (OV-fiets) en bij de Lingenhaven (Lingensluis) in Gorinchem. Vlakbij de veerboot Gorinchem-Werkendam.
* Fietsen in de Brabantse Biesbosch is mogelijk in vier seizoenen. Toch dient rekening te worden gehouden met het volgende:
De Biesbosch is een open gebied zonder veel beschutting. Hou hier rekening mee bij koude en natte weersomstandigheden. Vooral in combinatie met een vrij krachtige wind of sterker, kunnen weersomstandigheden ongunstig voor een fietstocht zijn. Plaatsen waar geschuild kan worden zijn beperkt in aantal en zijn niet in het gehele gebied voorhanden.
 
 

 
Gebruik voor een beschrijving met routekaartje van de Fietsroute Oostwaard - Brabantse Biesbosch, de onderstaande link.
 
Fietsroute Oostwaard - Brabantse Biesbosch - pdf
 
 
Lees hier verder voor meer informatie over de Brabantse Biesbosch
 
 

_______________________________________ ©hn - juni 2017_____________________________________