FIETSRONDE DOOR NOORWEGEN, ZWEDEN EN FINLAND


De plannen voor de tocht zijn omvangrijk en gevarieerd; veel bergen en een grote fietsronde van zeven weken door drie landen; Noorwegen, Zweden en Finland. Start- en eindpunt van de fietstocht is Frederikshaven in het noorden van Denemarken. Vervoersmiddel naar en vanuit het noorden van Denemarken is een fietsbus.
Fiets en fietsmateriaal zijn aangepast aan de plannen; een nieuwe stevige fiets met een groot aantal versnellingen, waterdichte fietstassen, enzovoort.

De route in het kort loopt na de overtocht Frederikshaven-Larvik in noordelijke richting naar Geilo. Het is een traject met een aantal stevige klimoefeningen. In de omgeving van Geilo is een gedeelte van de Rallarvegen fietsroute gefietst. Vanuit deze plaats is vervolgens door bergachtig terrein in noordoostelijke richting naar het Ostdal gefietst; een bijzondere route over hooggelegen oude tolwegen. Van Atna in het Ostdal is via het Femundmeer in Noorwegen, door Zweden naar Östersund gereden en verder naar Umeå aan de Botnische Golf. Na de oversteek naar Vaasa in Finland volgt een tocht met veel afwisseling door Midden-Finland en verder naar het Zuidoosten van Finland en vervolgens naar Helsinki. Na de overtocht Helsinki-Stockholm is via het Vättern, een van de twee grote meren in Zweden, naar de bootterminal in Göteborg gefietst voor de bootovertocht naar Frederikshaven. Met de fietsbus is tenslotte de terugreis naar Nederland gemaakt.

Zie voor een beschrijving van deze fietstocht de drie sub-pagina's van dit item op de website.

Aantal Hoofdpunten Fietstocht Ronde Scandinavië

1.    Fietstocht van 3500 km met veel klimmen en dalen op nieuwe fiets met groot aantal versnellingen. Daarnaast zijn vanuit enkele standplaatsen een aantal dagtochten gefietst.
2.    Met de fietsbus is vanuit Nederland naar Frederikshaven in Denemarken gereden. Na een fietstocht van zeven weken door Noorwegen, Zweden en Finland is vanuit deze havenplaats met de fietsbus weer terug naar Nederland gereden.

3.    Overtocht met veerboot van Frederikshaven naar Larvik in Noorwegen.
4.    Traject Uvdal – Geilo is een route met stevig klimmen en dalen.
5.    Omgeving Geilo; de Rallarvegen fietsroute is een bijzondere ervaring. Er liggen nog sneeuwresten op de route; zie foto hieronder. Bij Finse is het moeilijk de route te vervolgen.

6.    De toeristische rondtoer met bus, boot en trein;  Geilo – Aurland – Flåm – Myrdal – Geilo is een fascinerende dagtocht zonder fiets.
7.    Route Fagernes – Bygdin is een lange maar prettige klim naar een hoogte van 1150 meter boven zeeniveau.


 


8.    De Jotunheimveien van Bygdin naar Skåbu is moeilijk te vergelijken met andere routes; zie foto hierboven. Of het zou de route op de twee aansluitende dagen moeten zijn; de Friisvegen. Beide wegen gecombineerd vormen een avontuurlijke en prachtige fietsroute door de bergen van Noorwegen, van Fagernes via Ringebu in het Gudbrandsdal naar Atna in het Ostdal.
9.    Nog meer avontuurlijke fietsroutes en dagtochten door de bergen in de omgeving van Atna en Koppang.
10.  Mooie omgeving van het Femundmeer in Noorwegen. 
11.    Aantal mooie dagtrajecten in Zweden.
12.    Met veerboot over Botnische Golf van Umeå in Zweden naar Vaasa in Finland.
13.    Finland; aantal mooie dagtrajecten in Midden-Finland; van Vaasa via Oulu naar Kajaani.
14.    Het Zuidoosten van Finland is een ervaring; de route langs het grote Pielinenmeer en verder naar Joensuu is bijzonder.
15.    Met de veerboot van Helsinki naar Stockholm. Fototoestel gestolen; weg camera, en weg mooie foto's gemaakt in Finland.
16.    Het Vättern en omgeving; fietsroute langs golvende goudgele graanvelden en langs het grote meer.
17.    Met de veerboot van Göteborg terug naar de fietsbus in Frederikshaven._________________________© hn - 2013 / maart 2016 /november 2017_________________________