Fietsroute Galeiweg - Brabantse Biesbosch


Een fietstocht over de Galeiweg geeft een afwisselend en boeiend beeld van de vernieuwde Biesbosch. Een fietstocht over door het landschap slingerende verkeersluwe wegen en fietspaden. Een route met talrijke bruggetjes over de vele kreken in een weids en waterrijk natuurgebied. In de kreken is een (beperkte) getijdenwerking merkbaar. De talrijke kleine windmolens zorgen voor het kleinschalige waterbeheer.


 

 
De nattere en drogere omstandigheden en de vele kreken geven ideale omstandigheden voor weidevogels, watervogels en insecten zoals libellen. De kreken zijn visrijk. Kleine kudden waterbuffels en andere soorten runderen, paarden en schapen zorgen voor een belangrijk deel voor het natuurbeheer in het gebied. Hier en daar bevinden zich hooilanden.
 
Waterbuffels trekken de aandacht door hun opvallende uiterlijk. Ze zijn met hun grote horens anders dan de Nederlandse runderen. Ze lopen even zo gemakkelijk door sloten en ondiep water als over droogstaande weilanden. Met een beetje geluk komt een schaapsherder met een grazende kudde langzaam dichterbij langs een brede kreek. Zie de twee onderstaande foto's.
 

Afbeelding invoegen
 
 
Afbeelding invoegen
 
 
Verder weg zijn enkele op terpen gebouwde boerderijen te zien. In westelijke richting zijn de lichtgekleurde bruggen van de doorgaande verkeersweg waar te nemen. het is een fietstocht door een natuurgebied dat bij hoge waterstanden dienst doet als een groot gebied waar het rivierwater vrij over het land kan stromen.
 
De Fietsroute Galeiweg heeft een totale lengte van circa 27 kilometer. Op het onderstaande kaartje staat de fietsroute met de knooppunten aangegeven.
 
  


 
  
Routebeschrijving
Het beginpunt van de route is knooppunt 30 aan de Sasdijk in Werkendam. dit knooppunt is bij de aanlegplaats van de veerpont Gorinchem - Werkendam - Boven-Hardinxveld - Gorinchem (zie onderstaande foto). In de ontpolderde Noordwaard volgt de route de Galeiweg richting het nieuwe Biesbosch Museum op het Museum Eiland en de Spieringsluis.
 
Afbeelding invoegen
 

Op de terugweg volgt de route de oever van de rivier de Nieuwe Merwede. Het fietspad langs de doorgaande verkeersweg kan gevolgd worden. Een andere mogelijkheid is is om bij KNP 04 te kiezen voor een pad vlak langs de Nieuwe Merwede. 
 
 
Fiets vanaf KNP 30 aan de Sasdijk in zuidwestelijke richting door Werkendam naar de Brabantse Biesbosch; richting Spieringsluis en Kop van ’t Land. Volg hierbij KNP 22 (Restaurant De Waterman) naar KNP 10. KNP 10 bevindt zich enkele honderden meters na de sluis. Sla bij KNP 10 linksaf via de weg Steurgat richting KNP 29. Sla bij het tweede parkeerterrein (KNP 29) rechtsaf en volg de Galeiweg midden door de Noordwaard via de knooppunten 15-18-16-21-22-20-08.

Sla KNP 20 rechtsaf en fiets via de Lijnoorden en De Hilweg naar KNP 08. Tussen de knooppunten 20 en 08 ligt het nieuwe Biesbosch Museum op het MuseumEiland (zie onderstaande foto). Voor een kijkje bij de Spieringsluis en omgeving kan bij KNP 08 de weg linksaf genomen worden. De afstand is circa 500 meter naar het buurtschap bij de sluis.
 
Afbeelding invoegen
 
 
De fietstocht wordt vanaf KNP 08 vervolgd richting Werkendam, het eindpunt van de fietsroute. Volg hiervoor het fietspad langs de verkeersweg (zie onderstaande foto). Een route over vele bruggen met vergezichten over de Noordwaard en rivier Nieuwe Merwede. Aan de rechterkant is de ontpolderde Noordwaard te zien. Het gebied waar op de heenweg doorheen gefietst is. Bij KNP 04 kan eventueel gekozen worden voor het pad vlak langs de rivier. Sla hiervoor bij het KNP 04 linksaf richting KNP 27. Vervolg eenvoudigweg het pad naar KNP 11 aan de verkeersweg. Sla linksaf en fiets naar het eindpunt in Werkendam; KNP 30.

 
Afbeelding invoegen
 
 
De knooppunten op een rijtje:
30-22-10-29-15-18-16-21-22-20-08-02-04-06-09-11-10-22-30
Voor de route vlak langs de Nieuwe Merwede: Fiets bij KNP 04 richting KNP 27 en verder naar KNP 11 aan de doorgaande verkeersweg.

 
Tips en aandachtspunten:
* Fietsroute Galeiweg is vrijwel als een ronde te beschouwen. Een fietstocht kan ook op een ander punt gestart worden. Vanaf Dordrecht is KNP 02 vlak bij de autoveerpont Kop van ’t Land bijvoorbeeld een handig start- en eindpunt voor de Fietsroute Galeiweg. De knooppunten 22 en 30 kunnen overgeslagen worden. Een fietstocht kan even zo goed in tegengestelde richting worden afgelegd.
* Wat eten en/of drinken? Horecagelegenheden  bevinden zich in de plaats Werkendam, bij het Biesbosch Museum op het Museum Eiland en bij de Spieringsluis. In de vrije natuur zijn er volop mogelijkheden een pauze te nemen.
* Door gebruik te maken van trein- en veerbootverbindingen is de Brabantse Biesbosch met de fiets te bereiken. De MerwedeLingelijn is een treinverbinding tussen de plaatsen Dordrecht-Gorinchem-Geldermalsen. Fietsvervoer is gratis. In combinatie met de een veerbootverbinding tussen Gorinchem-Werkendam of tussen Dordrecht-Werkendam is de Brabantse Biesbosch goed te bereiken (KNP 30 en KNP 02).
 
 
Gebruik voor een beschrijving met routekaartje van de fietsroute Galeiweg - Brabantse Biesbosch, de onderstaande link.


 
 
 
 
________________________________© hn - juli 2016 en juni 2017__________________________________