Tips dagtochten nazomer 2019

 
 
 
Afbeelding invoegen
 
 
Tips voor fietstochten en wandeltochten nazomer 2019
In september kan het nog

De zomer gaat langzaam over in de herfst. De maand september is meestal een hele mooie maand zijn voor kortere en langere tochten. Hierbij een aantal tips voor tochten die om verschillende redenen nog wel in september te maken zijn. In oktober niet meer. Veelal heeft het te maken met veerdiensten die dit jaar alleen nog in de maand september varen. En dan veelal uitsluitend in het weekend.

* Fietstocht Rondom Brabantse Biesbosch – 60 km
De fietstocht heeft onder meer de vertrekpunten KNP 50 in Gorinchem/KNP 30 in Werkendam en KNP 02 in de Brabantse Biesbosch. In de Brabantse Biesbosch volgt de fietsroute de rivier de Nieuwe Merwede naar het zuidwestelijke punt; de Anna Jacominaplaat. Van dit punt vaart het elektrisch aangedreven veerpontje naar Lage Zwaluwe, aan de overkant van de Amer. Vervolg de fietsroute over de dijk naar Drimmelen. Fiets via de historische stad Geertruidenberg naar Hank aan de overkant van de Bergsche Maas. En volg tenslotte het mooie fietspad langs het Steurgat aan de westzijde van de Oostwaard naar Werkendam. De fietstocht biedt prachtige vergezichten over de Brabantse Biesbosch en de omringende rivieren. 
Meer informatie >> Rondom Brabantse Biesbosch

Afbeelding invoegen
 

 
Afbeelding invoegen
 
 
* Linge Fietstochten – diverse afstanden
In de maand september hangt het gekleurde fruit aan de bomen. Het is de  oogstmaand voor peren en appels in de Betuwe. Het Lingegebied is het hele jaar door een prachtig fietsgebied. De oogstmaand geeft extra dimensies.
Meer informatie >> Linge Fietsroutes
 
* Linge Kanotochten
September is  eveneens een mooie maand voor kanotochten op de Linge.
Meer informatie >> Linge Kanotochten


* Vaartocht Gorinchem-Zaltbommel-Brakel-Slot Loevestein-Woudrichem-Gorinchem
Deze vaartocht is te combineren met een aantal mogelijkheden voor fietstochten en wandeltochten de eerste drie weekenden van september. Stap om 9.30 uur op de veerboot in Gorinchem en vaar over Merwede en Waal naar Zaltbommel. Fiets kan mee. In de vroege morgen en in de namiddag vaart de veerboot tussen Gorinchem en Zaltbommel. Op de dag vaart de veerboot heen en weer tussen Zaltbommel en Slot Loevestein. Zie voor informatie over onder meer de vaarschema's, de website -www.riveer.nl-.
  
Diverse activiteiten zijn vervolgens mogelijk, zoals:
* Bezoek aan vestingsteden Zaltbommel, Woudrichem en Gorinchem en bezoek aan Slot Loevestein
  
 * Fietstocht omgeving Zaltbommel 
Over de brug naar Waardenburg en met de veerpont Varik – Heerewaarden via Rossum terug naar Zaltbommel. Afstand is circa 30 km. Een mooie fietstocht over de dijken langs Waal met natuurgebieden in uiterwaarden.
De Fietsknooppunten zijn: 78 – 77 - 76 - 91 (Waardenburg) -75 - 70 (Varik) - 69 (Heerewaarden) - 67 (Rossum) – 78 (Zaltbommel). Een andere mogelijkheid is in Waardenburg het fietspad onder de snelweg en het spoor blijven volgen en daarna RA bij het fietsroutebordje richting Opijnen en Neerijnen. Naar links afbuigen en bij de molen de dijk op richting knooppunt 75.
Zie voor informatie over deze veerdienst tussen Varik en Heerewaarden -www.uiterwaarde.nl.-
Gebruik de volgende zoektermen in het menu  > Pontjes > Waal 
 
 

  
 
* Wandeltocht Brakel - Slot Loevestein
Stap van de veerboot in Brakel en loop over de dijk langs Waal en Brakelse Benedenwaarden en door Munnikenland naar Slot Loevestein. 
De route is als volgt. Loop vanaf de veerboot eerst via de Veerdam naar fietsknooppunt 05 boven aan de dijk in Brakel. Sla rechtsaf en volg de dijk. Volg de route over het fietspad naar fietsknooppunt 20. Blijf na dit punt de dijk volgen over een afstand van circa 500 meter. De dijk maakt een scherpe bocht naar links. Neem bij deze bocht de wandelroute rechtdoor en naar beneden ( zie de afbeelding hierboven). De wandelroute gaat door een lager gelegen gedeelte van Munnikenland en komt een aantal kilometers verder uit bij Slot Loevestein. De afstand van de wandeltocht is circa 7 km. In Munnikenland zijn meerdere wandelmogelijkheden naar Slot Loevestein.
Op de site van Slot Loevestein (in het menu van de site bij het thema natuur) is een brochure Grote Grazers Munnikenland van Staatsbosbeheer te downloaden/uit te printen. Deze brochure bevat tevens een bruikbaar kaartje van het gebied.

Afbeelding invoegen 

* Fietstocht Zaltbommel - Slot Loevestein; Fietstocht Brakel – Slot Loevestein. Deze trajecten volgen de dijk langs de Waal en komen langs en door natuurgebieden. De trajecten staan beschreven in Fietsroutes Rivierengebied. 
Meer informatie >> Fietsroutes Rivierengebied
 

_______________© hn - 1 en 4 september 2019 _______________