Heide in bloei - fietstocht van treinstation Ede-Wageningen naar treinstation Dieren
Heide in bloei – Fietstocht langs de noordkant van NP de Hoge Veluwe en door NP de Veluwezoom
Fietstocht in combinatie met treinvervoer - van treinstation Ede-Wageningen via onder meer de Posbank naar treinstation DierenDe fietsroute vanaf Ede naar Dieren is buitengewoon mooi en afwisselend. Door bossen en langs uitgestrekte heidevelden over een geaccidenteerd terrein. Af en toe wat klimmen, soms een wat langere afdaling. Brede fietspaden en verkeersarme wegen worden afgewisseld door smalle fietspaden. Het is vanzelfsprekend een fietstocht die ook gefietst kan worden als de heide niet in bloei staat.
Mede door de neerslag die de afgelopen maand is gevallen staat de heide vrij onverwacht in bloei. Donderdag 22 augustus waren er op meerdere plaatsen nog waterplassen langs de fietspaden op de zandgronden te zien. Ondanks dat het al enkele dagen niet meer geregend had.
Begin de fietstocht zo vroeg mogelijk
Fiets de route zo vroeg mogelijk. Dit heeft een aantal voordelen:
* De treinen zijn voor zeven uur ’s ochtends nog niet zo druk. In juli en augustus (2019) mag de fiets ook tijdens de gangbare spitsuren vervoerd worden. De treinen zijn van na de spits tot een uur of twee in de middag overwegend vrij rustig. De abonnementen met een reductie buiten de spitsuren op werkdagen, mogen in juli en augustus de gehele dag gebruikt worden.
* De fietspaden zijn nog betrekkelijke rustig in de ochtend.
* Bij de Posbank wordt het in de loop van de ochtend al behoorlijk druk. Deze bekende locatie is per auto te bereiken. Veel recreanten maken hier gebruik van. Blijf de grote drukte zoveel mogelijk voor.
* Het aanhoudende en verwachte warme weer geeft fietsen in de ochtend minder transpiratie. Bovendien is de natuur in de vroege ochtenduren nog mooier. Een voordeel is dat de fietsroute voor een groot deel door de bossen loopt, hetgeen hoge temperaturen tempert. Vergeet niet eten en drinken voor onderweg mee te nemen. Pauzeplaatsen zoals café-restaurants zijn beperkt in aantal en/of nog niet geopend in de vroege ochtenduren.
De fietsroute in het kort
Fiets vanaf het treinstation Ede-Wageningen eerst enkele honderden meters in oostelijke richting en vervolgens in noordoostelijk richting over de Klinkerbergerweg en vervolgens de Raadhuisstraat; richting Otterloo/N304, naar de stadsrand van Ede. De afstand tot het begin van de N304 is circa 3 km. Het eerste stukje fietspad naar Otterloo loopt langs de provinciale weg, vervolgens is er een mooi fietspad door bossen en langs meer open velden met bloeiend heide verder weg.
In Hoenderloo via de fietsknooppunten 13 > 02 > 09 langs de Woeste Hoeve naar het viaduct over de snelweg. Er zijn slechts enkele overgangen over de A50. Mis het viaduct over de verkeersweg niet! Snelweg oversteken en via de knooppunten 28 > 87 richting de Posbank/Dieren. Eerst gaat de route meer in oostelijke richting Loenen. Daarna in een meer zuidelijke richting. De Fietsroute loopt hoofdzakelijk door het bos. Neem bij de ANWB paddenstoel met nummer 24517 (zie foto) richting de Posbank/Dieren (12 km). De fietsroutes Posbank en Dieren lopen halverwege uit elkaar. De Posbank ligt zuidelijker en meer richting Arnhem.
Het kan gebeuren dat de fietsroute wordt geblokkeerd door door herkauwende grote grazers. Ligt en/of staat de kudde dicht bij elkaar (zie foto), fiets dan niet door de kudde heen, maar loop op een afstand van circa 25 meter boven- of onderlangs.
|
|
Eerst richting de Posbank. Aan de bosrand hier en daar uitzicht over paarse bloeiende heidevelden. Op het uitkijkpunt de Posbank mooie vergezichten over de bloeiende heidevelden (zie de twee onderstaande foto's).
De fietsafstand van treinstation Ede-Wageningen naar treinstation Dieren is circa 65 km.
Goede treinverbindingen Ede-Wageningen en Dieren
Ede-Wageningen is prima te bereiken met de intercity Utrecht-Arnhem. Het treinstation Dieren is een stopplaats van de intercity treinverbinding Zwolle-Rozendaal. Deze intercity stopt in zuidelijke richting onder meer in Arnhem (aansluiting op intercity Arnhem-Utrecht), Nijmegen, Den Bosch, Tilburg en Dordt.
P.S. De foto’s zijn van afgelopen donderdag 22 augustus 2019
_______________© hn - 26 augustus 2019 _______________