Tochten voor Najaar en Winter



De herfst en ook de winter zijn bij niet teveel wind en wat zon een prachtig seizoen voor sportieve activiteiten in de buitenlucht. De herfstkleuren geven een extra dimensie aan de omgeving. Winterse omstandigheden in de vorm van een laagje rijp of sneeuw kunnen bijzondere landschapspanorama's geven.
Hieronder staan een aantal routes die ook in deze periode van het jaar aantrekkelijk zijn voor tochten. 

Fietsroutes Rivierengebied




De routes langs Boven Merwede, Waal en Maas geven  in de herfst een kleurrijk en gevarieerd beeld van grote rivieren en omgeving. De talrijke natuurgebieden in de uiterwaarden zijn mooi om langs te fietsen en om van te genieten tijdens een pauze of gedurende een wandeling.
De vestingstadjes Gorinchem, Zaltbommel en Woudrichem hebben een aantal historische bezienswaardigheden. Tevens liggen Fort Vuren en Slot Loevestein op de route.
In deze periode van het jaar zijn de veerverbindingen tussen Brakel en Herwijnen en tussen Gorinchem en Woudrichem zeven dagen per week te gebruiken. De fietsroute is per trein goed te bereiken via de treinstations in Gorinchem en in Zaltbommel.





Wandelroutes Uiterwaarden Rivierengebied
De grote rivieren in Nederland zijn rijk aan natuurgebieden die toegankelijk zijn voor bezoekers. De gebieden zijn ideaal voor wandeltochten van diverse afstanden.
Gorinchem en omgeving is als een voorbeeld gegeven voor mogelijkheden die uiterwaarden van de grote rivieren op veel plaatsen in Nederland bieden.
Door gebruik te maken van de voet- en fietsveren, zijn in de omgeving van Gorinchem wandeltochten te maken met veel afwisseling; natuur en mooie rivierlandschappen alsook cultuurhistorie en enkele vaartochtjes over rivier de Merwede met de veerboten.

Een wandeltocht vanaf Buiten de Waterpoort in Gorinchem heeft een lengte van circa vijf kilometer. Gebruik wordt gemaakt van de veerdienst tussen Gorinchem en Woudrichem en van de veerdienst tussen Gorinchem en Sleeuwijk. De route van de wandeltocht loopt grotendeels over de Groesplaat (Brabants Landschap), een uitgestrekt uiterwaardengebied tussen Woudrichem en Sleeuwijk.
Voor een wandeltocht over de uiterwaarden dient men rekening te houden met een aantal punten zoals de waterstanden van de rivieren alsook drassige omstandigheden tijdens perioden met veel neerslag. Daarnaast is het van belang dienstregeling van de veerboten te kennen.
Voor meer informatie zie >> Wandelroutes Uiterwaarden 





Linge Fietsroutes
Het Lingegebied is bij uitstek geschikt voor een fietstocht in najaar en winter. Bij wat meer wind geeft de begroeiing en de pittoreske dorpjes langs de dijken de nodige beschutting tegen de wind.
De lengte van een fietstocht is grotendeels zelf te bepalen. Op een aantal plaatsen kan via een brug van oever gewisseld worden (Gorinchem, Leerdam, Asperen, Gellicum, Rumpt-Beesd en Geldermalsen). De fiets- en voetveren varen seizoensgebonden en zijn een aantal maanden van het jaar uit de vaart.
Het gebied is goed voorzien met treinverbindingen. De treinen rijden regelmatig op de MerwedeLingelijn tussen Dordrecht en Geldermalsen. In de plaatsen Gorinchem, Arkel, Leerdam, Beesd en Geldermalsen is een treinstation op een afstand van niet meer dan circa twee kilometer van de fietsroute. In de trein kan de fiets gemakkelijk en zonder extra kosten meegenomen worden.

De Linge Fietsroutes zijn ook geschikt voor een fietstocht tijdens een mooie winterdag.
Lees voor meer informatie >> Fietstochten zonder Winterstop en >> Linge Fietsroutes








Linge Kanoroutes
De Linge is een prachtige kanorivier. Ook in de herfst en zelfs in de winter. De bochtige rivier ligt grotendeels ingeklemd tussen dijken en tussen uiterwaarden en oeverlanden met opgaande begroeiing. Op veel plaatsen is er beschutting tegen een sterke wind. De waterstroming is over het algemeen gering of afwezig.
Lees voor meer informatie >> Linge Kanotochten





Brabantse Biesbosch
Een groot deel van de Brabantse Biesbosch is opnieuw ingericht. De nieuwe boerderijen zijn op terpen gebouwd. Enkele dijktrajecten zijn verlaagd. Op enkele plaatsen zijn de dijken zelfs afgegraven. Een groot aantal bruggen is over de diverse (nieuw gegraven) waterlopen gebouwd. De invloed van de waterstanden in de omringende grote rivieren is nu in het gehele ontpolderd gebied van de Brabantse Biesbosch aanwezig. Het gebied functioneert bij hoge waterstanden bovendien als een grote en belangrijke waterbuffer.

Bij dit grote project in het kader van Ruimte voor de Rivier is veel aandacht besteed aan (uitbreiding van) de recreatieve mogelijkheden. Een uitgebreid fietsknooppuntennetwerk is gecreëerd. Er zijn meer mogelijkheden om met kano’ s, fluisterboten en andere kleine motorboten het ontpolderde gebied in te varen. In een aantal delen van de Brabantse Biesbosch zijn korte en langere wandeltochten in de natuur eenvoudig te ondernemen.
Vanaf enkele torens in het gebied is het mogelijk de natuur in de omgeving te observeren.

In het recent ontpolderde gebied moet de flora en fauna zich op een aantal plaatsen nog aanpassen aan de nieuwe omstandigheden. Hier en daar ziet het er misschien nog wat kaal uit. De stilte gecombineerd met de vele vogels en vogelgeluiden zijn in ieder geval nu al volop aanwezig.

Fietsroutes Brabantse Biesbosch
Op deze website staan een tweetal fietsroutes door de recent ontpolderde Noordwaard in de Brabantse Biesbosch beschreven; Fietsroute langs de Nieuwe Merwede en Fietsroute Galeiweg. Een andere fietsroute ligt langs de polders tussen Werkendam en Hank; Fietsroute Oostzijde Brabantse Biesbosch. De fietsroutes hebben een afstand van circa 25 kilometer.
Voor de beschrijving is als begin- en eindpunt fietsknooppunt 30 aan de Sasdijk in Werkendam genomen. Bij dit knooppunt is de aanlegplaats van het voet- en fietsveer tussen Gorinchem-Werkendam-Hardinxveld-Gorinchem.
De fietstochten door de vernieuwde Brabantse Biesbosch zijn bijvoorbeeld ook te starten vanaf de veerpont Kop van ’t Land; fietsknooppunt 02. Voor meer informatie:
Lees verder >> Fietsknooppunt 90








Wandelroutes Brabantse Biesbosch
Voorbeelden zijn de wandelroutes in de ontpolderde Jantjesplaat, even ten zuiden van de Spieringsluis en de wandelroutes in de omgeving van het Biesbosch Museum Eiland. Met de fiets zijn deze twee plaatsen gemakkelijk te bereiken. Met het openbaar vervoer is de bereikbaarheid op afstand en beperkt. 
Van maandag tot en met vrijdag is vanuit Werkendam de Spieringsluis en het Museum Eiland te bereiken met buslijn 620 (Arriva). Vanaf de uitstapplaats Brabantse Oever bij de afslag naar de veerpont Kop van ’t Land is de loopafstand naar de Spieringsluis ongeveer een kilometer. De loopafstand naar het Museum Eiland en omgeving is enkele kilometers.










 

Kanotochten Brabantse Biesbosch
Ook in de wat koudere maanden van het jaar is het bij goede weersomstandigheden mogelijk een kanotochtje te maken in de Brabantse Biesbosch. Eenvoudige kanotochten zijn te maken in de omgeving van de ontpolderde Jantjesplaat bij de Spieringsluis. Of in het Recreatiegebied Aakvlaai bij de Vissershang in Hank. Kanomateriaal is te huren bij de jachthaven in het buurtschap Spieringsluis en bij Jachthaven Vissershang.





__________________________© hn - september 2016 / december 2017_________________________