Fietsroute Nieuwe Merwede - Brabantse Biesbosch

 
 
Kies deze fietsroute voor een fietstocht met mooie vergezichten over de natuurgebieden in de onlangs ontpolderde Noordwaard en de voormalige polder Hardenhoek. Op de terugweg zijn er vergezichten over de rivier de Nieuwe Merwede en haar oevers.

De fietstocht start in Werkendam bij fietsknooppunt 30 aan de Sasdijk bij de aanlegplaats van het Fiets- en voetveer. De route volgt het fietspad langs de verkeersweg naar de veerpont Kop van ’t Land, de Spieringsluis en het Biesbosch Museum op het Museum Eiland. Na rondom het natuurgebied van de voormalige polder Hardenhoek te zijn gefietst volgt de fietsroute het Nieuwe Merwedepad op de oever van de rivier, terug naar Werkendam.


Afbeelding invoegen

 
Tijdens de fietstocht zal opvallen dat een hoge dijk aan de kant van de rivier de Nieuwe Merwede grotendeels ontbreekt. Het rivierwater stroomt de voormalige polder Hardenhoek onbelemmerd in- en uit. Bij hogere waterstanden kan het rivierwater vrij door de Noordwaard stromen. Alleen de Kievitswaard is nog een bestaande polder met akkerland. Bij gemiddelde waterstanden in de Nieuwe Merwede staan de kreken in de Noordwaard in verbinding met het Steurgat en de Ruigt aan de oost- en zuidzijde van het gebied. Met als gevolg een voortdurende (beperkte) eb-en vloedwerking in de Noordwaard.

 
 Afbeelding invoegen

De vele bruggen over de kreken zorgen er voor dat de doorgaande verkeerswegen bij hoge waterstanden begaanbaar en de veerpont en het museum bereikbaar blijven. De boerderijen liggen hoger in het landschap. Ze staan op terpen.
Het geheel is een afgerond project in het kader van het Programma Ruimte voor de Rivier.

 
 
Afbeelding invoegen 
 
 
 Afbeelding invoegen

 

De fietsknooppunten op een rijtje:
30-22-10-11-09-06-04-02-08-20-22-04-27-11-10-22-30
De totale lengte van de de route is circa 24 km.

 

Afbeelding invoegen
 
 
Tips en aandachtspunten
* Fietsroute Langs de Nieuwe Merwede is vrijwel als een ronde te beschouwen.
Een fietstocht kan ook op een ander punt van de route gestart worden. Vanaf Dordrecht is KNP 02 vlak bij de autoveerpont Kop van ’t Land bijvoorbeeld een handig start- en eindpunt voor de fietsroute. De knooppunten 22 en 30 kunnen overgeslagen worden.
Een fietstocht kan even zo goed in tegengestelde richting worden afgelegd. 
* Wat eten en/of drinken? Horecagelegenheden  bevinden zich in de plaats Werkendam (bijvoorbeeld bij KNP 22), bij het Biesbosch Museum op het Museum Eiland en bij de Spieringsluis. Vanaf KNP 08 is het circa 500 meter naar het buurtschap Spieringsluis.
In de vrije natuur zijn er volop mogelijkheden een pauze te nemen.
* Museum met wetens- en bezienswaardigheden over de Biesbosch bezoeken? Het Biesbosch Museum ligt op het Museum Eiland aan De Hilweg. Tussen de knooppunten 08 en 20. 
* Tussen de fietsknooppunten 04 en 02 bevindt zich het landschapskunstproject De Wassende Maan. Vanaf de heuvel langs het fietspad is het kunstproject te zien. De heuvel is tevens een mooi uitkijkpunt voor het natuurgebied Hardenhoek. Het gebied staat in open verbinding met de rivier de Nieuwe Merwede. Dit is vanaf de heuvel en bij de brug een paar honderd meter verderop goed te zien. Let daarbij ook op de stroming van het water.

  * Bij hoge waterstanden kunnen lokale wegen en fietspaden in de Noordwaard onder water komen te staan. Dit zal niet regelmatig voorkomen, maar het kan gebeuren. Bij een waterstand van circa 2,00 meter boven NAP of hoger. Het peil van 2,00 meter staat bij de bruggen van de verkeersweg Werkendam-Kop van ’t Land op de pijlers aangegeven. Op NOS Teletekst 720 is het (met eb en vloed fluctuerende) rivierpeil vermeld bij Werkendam bu. Beschouw het peil als een indicatie voor hogere waterstanden.
* Maak zoveel als mogelijk gebruik van trein- en veerbootverbindingen. De MerwedeLinge lijn is een treinverbinding tussen de plaatsen Dordrecht-Gorinchem-Geldermalsen. Fietsvervoer is gratis. Vanaf de treinstations en in combinatie met de een veerbootverbinding tussen Gorinchem-Werkendam en Dordrecht-Werkendam is de Brabantse Biesbosch goed te bereiken met de fiets (KNP 30 en KNP 02).
* Fiets huren. Een fiets huren voor een fietstocht is bijvoorbeeld mogelijk bij het Station Dordrecht (OV-fiets) en bij de Lingenhaven (Lingensluis) in Gorinchem. Vlakbij de veerboot Gorinchem-Werkendam.
* Fietsen in de Brabantse Biesbosch is mogelijk in vier seizoenen. Toch zijn er een aantal punten waar op gelet dient te worden:
* De Biesbosch is een open gebied zonder veel beschutting. Hou hier rekening mee bij koude en natte weersomstandigheden. Vooral in combinatie met een vrij krachtige wind of sterker, kunnen weersomstandigheden ongunstig voor een fietstocht zijn. Plaatsen waar geschuild kan worden zijn beperkt in aantal en zijn niet in het gehele gebied voorhanden.
* Bij hoge waterstanden kunnen een aantal lager gelegen wegen en fietspaden niet begaanbaar zijn (zie de informatie hierboven).

 
 
 
_________________________________© hn - juli 2016 en juni 2017__________________________________