Herfstkleuren langs rivieren

  

 
Fietstocht langs Lek en Nederrijn
Bijzonder mooi zijn de vergezichten over de rivier Lek/Nederrijn met de uitlopers van de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe op de andere oever. Tussen Maurik en Arnhem zijn de vergezichten met herfstkleuren fenomenaal.
Fiets bij voorkeur langs de rivier over de dijken op de zuidelijke oever tussen bijvoorbeeld Culemborg (NS-station) en Arnhem (NS-station). De bossen op de andere oever laten prachtige herfstkleuren zien. Kies hiervoor indien mogelijk bij voorkeur een dag met voldoende ruimte voor de zon. 
Het traject is eventueel in te korten door gebruik te maken van de regionale spoorverbinding tussen Arnhem en Tiel. Deze treinverbinding heeft meerdere stations die in Kesteren en Opheusden op enkele kilometers afstand van de rivierdijken verwijdert liggen. Een andere mogelijkheid is gebruik te maken van het NS-station in Rhenen. Te bereiken door in Kesteren via de brug de rivier over te steken.
Het NS-station Ede-Wageningen ligt ruim tien kilometer van de veerpont Lexkesveer. Fiets eerst richting Wageningen-campus en daarna verder langs de provinciale weg naar Ede.
Volg in de omgeving van Arnhem voor de route naar het NS-station - de fietsroute Arnhem-centrum. Na de brug over de Nederrijn is het station niet ver weg.
 
Komend vanuit westelijke richting kan aan de kant van de rivier, de brug Kesteren-Rhenen onderdoor gefietst worden. 
Enkele kilometers verder ligt het Veerhuis Opheusden langs de rivier bij de veerpont Opheusden-Rhenen-Wageningen. Het is een mooie pauzeplaats. Aan de overkant, op de andere oever vlak bij het veer, ligt het natuurgebied De Blauwe Kamer (Utrechts Landschap); een rivieroeverreservaat. In dit gebied is een wandeling van ongeveer 3 km te maken. Op de uitlopers van de Utrechtse Heuvelrug zijn de mooiste herfstkleuren te bewonderen. Er bevinden zich ook restanten van een oude steenfabriek (zie onderstaande foto). In het gebied staat een Panorama Restaurant.

 
 
Informatie bij foto's
Bovenste foto (18-11-2018): Vanaf de zuidelijke oever tussen Kesteren en Opheusden vergezicht op de Grebbeberg (Utrechtse Heuvelrug) in herfstkleuren.
Tweede (onderstaande) foto (30-10-2019): Vergezicht over de Lek bij Ravenswaaij.
Derde foto (30-10-2019): Na de oogst wordt de grond winterklaar gemaakt. 
Vierde foto (30-10-2019): De laat in het seizoen bloeiende groenbemester doet bijna lenteachtig aan en geeft een tapijt van gele en witte bloemen.
Vijfde foto (30-10-2019): Sfeervol vergezicht van Rhenen aan de Nederrijn.
Zesde foto (18-11-2018): De oostkant van de Wageningse berg gezien vanaf de zuidelijke oever van de Nederrijn bij  Lexkesveer (Randwijk). 
Laatste foto (30-10-2019): Late bloei struik langs landbouwperceel. 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
__________© hn - 3, 5 en 6 november 2019 __________