Activiteiten bij koude weersomstandigheden - Aandachtspunten en tips

 
Afbeelding invoegen
 
Activiteiten bij koude weersomstandigheden – Aandachtspunten en tips
De koude weersomstandigheden houden zeker nog een aantal dagen aan. Tot en met de eerste dagen van de maand maart 2018. De aanvoer van koude lucht met een stevige noordoost tot oostelijke luchtaanvoer zorgt ervoor dat de gevoelstemperatuur in de buitenlucht een flink aantal graden lager ligt dan de gemeten temperatuur met de thermometer.
De huidige weersomstandigheden zijn niet uitzonderlijk. In 2005 was er bijvoorbeeld nog een echte koudegolf in de eerste week van maart. Vergelijkbare weersomstandigheden laat in het winterseizoen lijken door de klimaatveranderingen echter minder vaak voor te komen.
Het is koud, maar tegelijkertijd wel prachtig mooi weer. Veel zon en helder. Bovendien zijn de dagen al een stuk langer. Er is ijsvorming die de komende dagen sterker zal worden. Vorming van een stevige ijsvloer op open water blijft echter ongewis. In enkele regio’s is de laatste dagen van februari een laagje sneeuw gevallen. Sneeuwval behoort de hele week tot de mogelijkheden. 
Toch naar buiten bij koude weersomstandigheden?! Waar moet je op letten? En welke activiteiten liggen voor de hand?

Afbeelding invoegen
 
Gevoelstemperatuur of windchill is een factor om rekening mee te houden
De laatste dagen wordt er veel gezegd en geschreven over de noodzaak van ‘warm blijven’ bij activiteiten in de buitenlucht. De daarbij genoemde gevoelstemperatuur is niet iets vaags en ongrijpbaars. Het is juist een factor om serieus rekening mee te houden. De gevoelstemperatuur ligt door de sterke wind vele graden lager dan de gemeten temperatuur op de thermometer. En het is deze gevoelstemperatuur (windchill) waar je terdege bewust van moet zijn bij activiteiten in de buitenlucht. Een temperatuur van bijvoorbeeld -5 graden Celsius en een vrij krachtige wind (5 Bft) komt volgens een gangbare methode van berekening neer op meer dan een verdubbeling. De gevoelstemperatuur ligt op -13 graden Celsius. De kans op koude letsels, zoals onderkoeling en bevriezing, nemen bij dergelijke temperaturen en weersomstandigheden toe.
Op de methode van berekenen is wel het een en ander aan te merken. Bij de berekeningen wordt bijvoorbeeld geen rekening gehouden met het al dan niet aanwezig zijn van zonneschijn en de intensiteit van het zonlicht.  
Zie voor uitgebreide informatie over de gevoelstemperatuur-windchill de website van het KNMI: -www.knmi.nl/kennis-en-datacentrum/uitleg/gevoelstemperatuur-windchill-

Aandachtspunten om een lage gevoelstemperatuur de baas te blijven
*  Draag warme en drooghoudende kleding met speciale aandacht voor hoofd en gezicht, handen en voeten. Drooghoudend betekent in dit verband zowel beschermend tegen nattigheid zoals sneeuw als het voorkomen van/het afvoeren van transpiratie.
*  Een bescherming biedende (zonne)bril/skibril is raadzaam en bij (zeer) lage gevoelstemperaturen noodzakelijk.
*  Kleding in de vorm van meerdere laagjes/lagen heeft de voorkeur. De buitenste laag dient zo goed als winddicht te zijn. 
*  Kies voor je activiteiten bij voorkeur voor een gebied waar de nodige beschutting tegen de wind aanwezig is.
*  Beperk de tijdsduur van activiteiten in het open veld. Hier is geen beschutting tegen de koude wind die de gevoelstemperatuur naar beneden brengt.
*  Blijf zoveel mogelijk in beweging. Kies bij een rustmoment voor een plek uit de wind/binnen.
*  Neem bij een langere tocht (in het buitengebied) een thermosfles met warme (alcoholvrije) drank mee. Eet zo nu en dan wat.
*  Voorkom natte voeten of meer. De verleiding is groot om bijvoorbeeld de sterkte van ijsvorming uit te proberen. Zorg daarbij om in ieder geval niet uit te glijden en/of natte voeten of een nat pak te krijgen.
*  Kies activiteiten die bij de weersomstandigheden passen. Een lange fietstocht van meerdere uren is bij een vrij krachtige wind en temperaturen onder nul op de thermometer minder verstandig. Een (korte) wandeling in een gebied waar de nodige beschutting tegen de wind aanwezig is, kan bij dergelijke weersomstandigheden nog goed te doen zijn.

Tips voor keuze activiteiten bij koude weersomstandigheden
Goede voorbereiding essentieel. Bij koude weersomstandigheden is het erg belangrijk om de winterse tocht goed voor te bereiden. Informatie over: ‘Wat gaan we precies doen/bezoeken?’, ‘Welke route?’,  ‘Welke vervoersmogelijkheden?’ en ‘Wat zijn de openingstijden?’ zijn belangrijk. Controleer vooraf openingstijden, dienstregelingen van het openbaar vervoer en van de veerverbindingen. In de wintertijd kunnen openingstijden en dienstregelingen beperkt zijn. Voorkom een bezoek waarbij de toegangsdeuren (nog) gesloten zijn. Lange tijd wachten op een trein, bus en/of veerboot is zeker in de winter onaangenaam.

Bezoek een van de Bezoekerscentra Nationale Parken of Bezoekerscentra Natuur- en landschapsorganisaties.  In Nederland liggen een twintigtal Nationale Parken. Deze gebieden met diverse faciliteiten voor bezoekers hebben veelal een of meerdere bezoekerscentra. Ze liggen in de natuur en geven tevens allerlei informatie over het desbetreffende park. In de nabijheid van de bezoekerscentra bevinden zich meestal een of meerdere (kortere) wandelroutes. 
Organisaties zoals Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en de Provinciale Landschappen hebben zelf diverse bezoekerscentra (een aantal bevinden zich in de hierboven genoemde Nationale Parken). Ze liggen verspreid over Nederland. De locaties en informatie over de centra alsmede de activiteiten die in en/of vanuit de centra worden georganiseerd zijn te vinden op de website van de organisaties. 
Zie voor meer informatie de website van het Samenwerkingsverband Nationale Parken  -www.nationaalpark.nl-. En de websites van de Natuur- en landschapsorganisaties.

Bezoek Vestingsteden. Nederland heeft een groot aantal vestingsteden. Verspreid over Nederland. Veel van deze steden liggen aan het water. Op de oevers van rivieren. Ze geven zowel de beschutting van een oude binnenstad als de rust en de ruimte van het buitengebied langs het water. Cultuurhistorie, natuur en landschap gaan veelal bijna vanzelfsprekend in elkaar over. De meeste steden hebben allerlei bezienswaardigheden zoals havens, grachten, monumenten en musea. Meestal is er wel een horecagelegenheid waar binnen bij de kachel van het enerverende en/of weidse rustgevende uitzicht buiten is te genieten. Veelal zijn stadswandelingen in en rondom de oude binnenstad te maken.
Gegevens over vestingsteden, veelal bevinden die zich ook in de nabijheid van de eigen woonomgeving, zijn op te zoeken via internet. Gebruik bijvoorbeeld de zoekterm ‘vestingsteden in Nederland’.
Bezoek bijvoorbeeld een attractiepunt van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Nederland heeft een groot aantal oude verdedigingslinies. De meeste zijn verbonden met ‘water’. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een van de bekendste. Naast een aantal vestingsteden heeft de waterlinie fortificaties. Deze oude fortificaties hebben de afgelopen tijd een andere functie en bestemming  gekregen; B&B, café-restaurant, museum en dergelijke. Veelal gaat het om een combinatie van enkele functies en zijn een aantal van deze fortificaties een soort bezoekerscentra geworden. Ze zijn meestal omgeven door natuur. 
Gebruik voor meer informatie over oude verdedigingslinies de zoekterm ‘oude verdedigingslinies in Nederland’. 
Zie voor meer informatie over de Nieuwe Hollandse Waterlinie de website -hollandsewaterlinie.nl- en -www.forten.nl-

Enkele voorbeelden rivierengebied en Brabantse Biesbosch
*  Vestingsteden Gorinchem en Woudrichem en Slot Loevestein. De plaatsen hebben een historie die vele eeuwen teruggaat. Ze maakten deel uit van de Hollandse Waterlinies. Zowel Gorinchem als Woudrichem hebben een historische haven, een museum, een aantal monumenten en mogelijkheden voor stadswandelingen in en rondom de stad. Buiten de poorten en op de stadwallen zijn  mooie vergezichten te zien. Slot Loevestein is nu een museum en ligt middenin het Munnikenland (Staatsbosbeheer); een attractief wandelgebied. Kuddes runderen en paarden zorgen voor de begrazing. Vanuit het slot worden regelmatig activiteiten in de buitenlucht georganiseerd zoals een ‘Wandeltocht met de boswachter’.
Gorinchem heeft een treinstation op de MerwedeLingelijn tussen Geldermalsen en Dordrecht. Riveer verzorgt de veerverbindingen tussen onder meer Gorinchem, Woudrichem en Slot Loevestein. Fietsen kunnen zowel in de trein als op de veerboot gratis mee. Buiten het lange zomerseizoen zijn de veerverbindingen met Slot Loevestein beperkt. Wel zijn er vervangende mogelijkheden met de watertaxi tegen een gereduceerd tarief. In de wintermaanden vaart het voet- en fietsveer tussen Woudrichem en Slot Loevestein in het weekend.
Zie voor meer informatie bijvoorbeeld de websites: -www.vestingdriehoek.nl-;-www.slotloevestein.nl-.
Zie voor de dienstregelingen van de veerdiensten -www.riveer.nl-;-www.voetveerwoudrichem.nl-.
Zie voor meer informatie over Gorinchem, Woudrichem en Slot Loevestein >> Fietsroute Rivierengebied - Natuur- en landschapsbeleving

*  Wandelroute Groesplaat. De Groesplaat(Brabants Landschap) is een natuurgebied in de uiterwaarden tussen Woudrichem en Sleeuwijk. In combinatie met twee vestingsteden en de veerverbindingen tussen Gorinchem en Woudrichem en tussen Sleeuwijk en Gorinchem is het een afwisselende korte tocht. De afstand tussen de aanlegsteigers van de veerboten in Woudrichem en Sleeuwijk bedraagt circa 5 km. 
Zie voor meer informatie >> Wandelroutes Uiterwaarden en >> Wandelroute Uiterwaarden

Afbeelding invoegen 

*  GeoFort. Het fort staat omschreven als 'avontuurlijk museum op oud fort in het groen'. GeoExperience staat centraal in dit museum. Het fort ligt vlakbij het vestingstadje Asperen aan rivier de Linge. Afstand van treinstation Leerdam is circa 5 km. Zie voor meer informatie de website:-www.geofort.nl-.
 
Afbeelding invoegen 

*  MuseumEiland Brabantse Biesbosch. Museum over mens en natuur in de Biesbosch. Het MuseumEiland heeft een restaurant met prachtig uitzicht op de omringende natuur. Iedere dag zijn er rondvaarten door de Biesbosch met (verwarmde) fluisterboten. IJsvorming zou een reden kunnen zijn waardoor de boten niet kunnen varen. Naast het MuseumEiland ligt het buitenmuseum De Pannekoek met een wandelroute van 2km.
Het MuseumEiland is met de fiets te bereiken vanuit Dordrecht en Werkendam. (beide afstanden bedragen circa 10 km). Tussen Gorinchem, Werkendam en Hardinxveld vaart een veerboot. En er rijdt op werkdagen een bus (lijn 620) tussen Werkendam en Dordrecht met halte Brabantse Oever vlakbij de veerpont Kop van ’t Land; bij fietsknooppunt 02. Vanaf dit punt is het circa 3km lopen naar het MuseumEiland.
Zie voor meer informatie over Brabantse Biesbosch >> Brabantse Biesbosch
 
Afbeelding invoegen
 
 
 
_________________________________© hn - februari 2018_____________________________