Linge Fietsroutes - Mooie fietstochten in vier seizoenen

 
Afbeelding invoegen 
 
Attentie!! Vanwege de coronamaatregelen kan een of meerdere veerpontjes niet varen. Ook kunnen sommige stukken weg (tijdelijk) afgezet zijn. Meer informatie over coronamaatregelen > Coronamaatregelen  en
Versoepeling coronamaatregelen
 
 

De Linge Fietsroute met een lengte van 76 km volgt de rivier de Linge over haar beide oevers tussen Gorinchem en Geldermalsen. Het is een rondrit van circa 76 km als geheel via fietsknooppunten in een aantrekkelijk fietsgebied. Het Lingegebied biedt voor fietsers volop afwisseling in een kleinschalig rivierlandschap met waardevolle natuur en boeiende cultuurhistorie. 
Lees voor meer informatie >> Linge Fietsroutes. In dit document staan beschrijvingen van een aantal Linge Fietsroutes en worden Aanvullende Informatie en Tips gegeven. Het kan eventueel voor individueel particulier gebruik uitgeprint worden in de vorm van een boekje op A5-formaat. Hiervoor zijn vijf vellen papier nodig in het gangbare A4-formaat.
 
 
Afbeelding invoegen
 
 
 
 Afbeelding invoegen
 

 
Tijdens een fietstocht is de oever aan de overzijde van de rivier niet ver weg. De bochtige dijken aan beide zijden reiken een aantal meters boven rivier, uiterwaarden en oeverlanden uit, en laten voortdurend andere panorama’s van de omgeving zien. De pittoreske dorpjes langs de dijken, de fruitboomgaarden en de percelen akkerland komen vol afwisseling tevoorschijn om daarna rustig weer uit zicht te verdwijnen. Met altijd weer nieuwe panorama’s in het verschiet. De pleziervaartuigen op het water en de recreanten op de oevers zijn veelal vlakbij. Fietsen langs de Linge is een boeiende fietsbeleving.
 
Afbeelding invoegen

Via een van de bruggen en/of met een voet- en fietsveer is de fietsroute gemakkelijk naar eigen inzichten in te korten of aan te passen. En zonder probleem is een ander beginpunt te kiezen en/of de route (gedeeltelijk) in tegengestelde richting te fietsen. De treinverbindingen in het gebied bieden de mogelijkheid een gedeelte via het spoor af te leggen.

Naast de beschrijving van de fietsroute als geheel staan enkele kortere varianten beschreven. Gorinchem als oude en moderne havenplaats aan de monding van rivier de Linge is in de beschrijvingen het vertrek- en aankomstpunt van de fietsroutes. Fietsknooppunt 50 aan de Buiten Waterpoort ligt op het verbindingspunt van Lingehaven en grote rivieren 
 
Afbeelding invoegen

Het Lingegebied is bij uitstek geschikt voor een fietstocht in zowel voorjaar, zomer als de herfst. En op een mooie winterdag is een fietstocht ook goed mogelijk. Is de wind te sterk voor een fietstocht? Probeer het Lingegebied! De windsterkte is hier over het algemeen net iets minder als langs de grote rivieren of in de polders. De bebouwing en begroeiing langs de route zal op veel plaatsen enige beschutting geven.

Andere en/of aanvullende activiteiten zijn in het gebied volop mogelijk. Bijvoorbeeld een kano of elektrisch aangedreven motorboot huren en zelf over de Linge varen. Of met een rondvaartboot een vaartocht op de Linge maken.
Cultuurhistorische bezienswaardigheden zijn er onder meer in de vorm van vestingstad Gorinchem en enkele forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie in de omgeving van Asperen. Glasstad Leerdam met Glasfabriek, het Nationaal Glasmuseum en de Glasblazerij ontbreekt niet op de route.
 
Mogelijkheden voor een korte of langere pauze zijn talrijk. Bij een van de horecagelegenheden in de karakteristieke vestingstadjes. Of in een van de landelijke theeschenkerijen/theetuinen langs de dijken. 
Maar ook zonder bediening zijn er volop mogelijkheden. In de openlucht staan op veel mooie plekjes langs de fietsroute een of meer zitbankjes om even uit rusten, van de omgeving te genieten en/of om wat te eten/te drinken.
 
Lees voor meer informatie >> Linge Fietsroutes. In dit document staan beschrijvingen van een aantal Linge Fietsroutes en worden Aanvullende Informatie en Tips gegeven. Het kan eventueel voor individueel particulier gebruik uitgeprint worden in de vorm van een boekje op A5-formaat. Hiervoor zijn vijf vellen papier nodig in het gangbare A4-formaat.
 
Informatie foto's 
Op de bovenste foto zoeken grutto's en scholeksters naar voedsel in een natuurgebied in de omgeving van Kedichem. Het natuurgebied met de ondiepe waterplas is vanaf de dijk te zien. 
Op de de tweede foto een afbeelding van molen De Vlinder in de omgeving van Deil. Op dit mooie panoramapunt langs de Linge bevindt zich aan de overkant van de rivier het uitgestrekte Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt.
De bloeiende fruitbomen op de derde foto staan in de boomgaarden tussen de plaatsen Beesd en Rhenoy. Tussen deze plaatsen bevinden zich een groot aantal fruitboomgaarden langs beide kanten van de weg.
Op de laatste foto de Lingehaven in Gorinchem. Het is de vaarroute voor kleine boten tussen de Linge en de Merwede. In de haven zijn een aanzienlijk aantal ligplaatsen voor pleziervaartuigen te vinden. Op de foto zijn de meeste ligplaatsen in gebruik. Langs de haven aan de linkerkant de karakteristieke huizen met uitbouw boven het water. Aan de rechterkant de Appeldijk en Havendijk waar nog een aantal pakhuizen uit het verleden te herkennen zijn.


 
______________________© hn - maart 2018 , 1 juni 2020____________________